Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nhu Duong i samarbete med Smart Textiles

Foto: Högskolan i Borås.
Modetalangen Nhu Duong strävar ständigt efter att utforska nya material. Nu har hon inlett ett samarbete med Smart Textiles-initiativet vid Textilhögskolan. Och resultatet kommer att synas på catwalken redan i augusti under Mercedes-Benz Fashion Week.

I våras kontaktade modeskaparen Nhu Duong Smart Textiles Prototype Factory med en idé.

– Jag vill ta fram en materialblandning med metall som ska ingå i min kollektion. Textilhögskolan har en av världens fem metallstickningsmaskiner, det minns jag sedan jag var här sist.

Nhu Duong är en stigande stjärna i branschen. Hon var den första som vann Mercedes-Benz Young Fashion Awards 2008 och 2010 utsågs hon som årets nykomling av modemagasinet ELLE. Hyllningarna handlar ofta om hennes materialblandningar.

– Det är viktigt för mig att alltid ta fram mitt eget material. Jag jobbar med två olika system; material och teknik samt konceptuellt. Även printing har blivit lite av ett signum eftersom det är ett enkelt sätt att sätta prägel på sina plagg.

Tillsammans med teknikerna i Textilhögskolan trikålabb försöker hon nu att ta fram blandningar som ser ut som vanliga material. Hon har tidigare arbetat mycket med metall och erkänner att hon har en fetisch för material som glänser.

– I den här kollektionen kommer metallen vara ganska subtil, som en hemlighet. Jag tycker det är roligare om det inte är övertydligt utan att man får upptäckta det själv, säger Nhu Duong.

Källa: Högskolan i Borås.