Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

En ny internationell scen i gasverket

Foto: Mats Bäcker
Foto: Mats Bäcker

I dag har finansborgarrådet Sten Nordin (M) och kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) tillsammans med Operans VD Birgitta Svendén, Cullbergbalettens konstnärliga ledare Anna Grip samt representanter för Föreningen Internationell Scen i Gasverket presenterat de gemensamma planerna för ett nytt scenkonstkluster i Gasverket i Norra Djurgårdsstaden.

När Gasverksområdet nu tillgängliggörs för kulturens aktörer finns en unik möjlighet att skapa en samarbetsplattform för större gästspel, samproduktion och internationellt kompetensutbyte. Genom att etablera ett kluster kan nationella kompanier växla upp sina verksamheter till internationell nivå och ett nytt upplevelseområde med scener, restauranger och rekreation kan göras tillgängligt för publiken, turisten och de boende i närområdet.

För att ta plats på framtidens internationella arenor behöver nya idéer utvecklas i moderna strukturer. Infrastruktur, kompetens, teknisk höjd och lokalers kapacitet är några faktorer som blir avgörande om Sveriges kreativa ambitioner ska kunna nå ut på de större internationella marknaderna och sätta Sverige och Stockholm på den kulturella världskartan.

– För Stockholms stads del är det fantastiskt att vi nu går vidare med samarbetet att skapa en kulturscen i Bobergs gasklockor. Det här blir det definitiva startskottet för kulturverksamheter av högsta klass i det nya stadsutvecklingsområdet och det är också ett perfekt sätt att ta tillvara på viktiga, historiska byggnader. Därmed lyfter vi fram Norra Djurgårdsstaden som både ett miljöprofilområde och en kulturstadsdel i världsklass, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

– Med gasklockan får Stockholm en scen som blir attraktiv för internationella storuppsättningar. Min förhoppning är att detta ska skapa ett kulturkluster som kan locka hit internationella aktörer som vi inte ser idag. Detta kan bli en kultursatsning i världsklass, säger kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

– Operan ser fram mot möjligheterna till de nya konstnärliga samarbeten som den nya internationella scenen innebär, säger Birgitta Svendén VD för Kungliga Operan.

– Med utgångspunkt i ett deltagande och ett engagemang på lokal, nationell och global nivå vill Cullbergbaletten vara del av ett scenkonstnärligt kluster som ger goda villkor för kulturskapare, kreatörer och medborgare, säger Anna Grip, konstnärlig ledare Cullbergbaletten.

– Vår målsättning är att i Gasverket etablera en flexibel scen med ett publikt fokus samt ett scenkonstkluster med internationell ambition. Tanken är att skapa ett växelspel mellan utländska gästspel, residens och nationella kompanier. Scenkonst, teknik, affärsmodeller och samarbeten ska utveckla idén om vad en modern kulturinstitution kan vara, säger Patrik Liljegren, ordförande för föreningen Internationell Scen i Gasverket.

Källa: Gasverket