Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Sörmländska läckerheter och kärleksdrycker

Foto: Tobias Dahlén/ Photo Passion

Sörmländska läckerheter, champagne och kärleksdrycker – det händer på Vin & Sprithistoriska Museet. Maj – juni 2010

Utställning
Eksell + Kumlien, två epoker – två uttryck
Just nu visas en utställning med konstnärerna och formgivarna Olle Eksell och Bertil Kumlien. Olle Eksell och Bertil Kumlien anlitades båda för att formge vin- och spritetiketter. Eksell formgav på 1950-talet nyskapande starkvinsetiketter, många så lekfulla att de inte kom till tryck. I utställningen visas även de refuserade förslagen.
Kumlien anlitades för att göra etiketter till några av 1970- och 80-talens mest folkkära viner som Vino Tinto, Chatelet och Saida. Kumlien engagerades även av System­bolaget för att rita vinlandskap som sedan reproducerades i butikernas skyltfönster.
Visas t o m 29 augusti.
Bilder: http://www.vinosprithistoriska.se/?id=881&cid=2341

Provningar
TISDAG 1/6, KL 19–21
Sörmländska läckerheter
Leena Jansson, sommelier, tar oss med på en härlig smakupplevelse med lokalt producerad mat och dryck från Sörmland. Vi testar sörm­ländska produkter som bröd, korvar, ostar och rabarbermarmelad tillsammans med öl, vin och destillerat. Vi börjar med en rundtur i museet.
BILJETTPRIS: 400 KR, biljettbokning 08-51 91 86 50.

FREDAG 4/6, KL 19–21
Champagne
Champagne är fantastiskt! När det började diskuteras att utvidga vindistriktet Cham­pagne blir det förstasidesstoff i våra svenska dagstidningar. Vilket annat vindistrikt åtnjuter denna ”hipphet”? Men vad händer i Cham­pagne idag? Grönt är ett ord som ständigt dyker upp. I Sverige är det inte lika glasklart vad ett grönt vin betyder. Grönt betyder i detta sammanhang ofta ett vin framställt utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Men det kan också betyda viner som är gröna i smaken, med massor av syra och aromatiska unga toner. Vissa vinmakare använder sig av ekfat som gör viner fylligare. Sista stora trenden är vulgära roséchampagner! Nadja Karlsson, vinkännare och skribent, berättar om de senaste trenderna och vi smakar tre sorters champagne.
BILJETTPRIS: 400 KR, biljettbokning 08-51 91 86 50

TISDAG 8/6, KL 19–21
Vin till sommarmaten
Svala viner och fräsch mat hör sommaren till! Men vad dricker man till sommarsalladen och till den varmrökta laxen? Carolina Soudah, sommelier och matskribent, leder en provning av tre viner med matillustrationer. Visning av museets vinavdelning.
BILJETTPRIS: 400 KR, biljettbokning 08-51 91 86 50

TISDAG 15/6, KL 19–21
Kärleksdrycker – Stockholm Love 2010
2010 är kärlekens år. Låt även din kärlek spira. Jerker Arrhenius, vinboksförfattare och skribent, berättar om kärleksdrycker ur många olika vinklar. Vi provar några av dessa tillsam­mans med aptitretande tilltugg.
BILJETTPRIS: 400 KR, biljettbokning 08-51 91 86 50

TISDAG 22/6, KL 19–21
Sommarens godaste snapsar
En aktuell provning inför midsommarens fröjder. Leena Jansson berättar om sommarens godaste snapsar smaksatta med grönsaker, bär, örter och kryddor. Alla snapsar vi provar kom­mer från småskaliga tillverkare. Först en titt på museets brännvinsavdelning och sedan Skål!
BILJETTPRIS: 325 KR, biljettbokning 08-51 91 86 50

TISDAG 29/6, KL 19–21
Whisky i den svenska sommarkvällen
Svenskarna och whisky är en sann kärlekshis­toria. Det är tveksamt om vi någonsin tagit en dryck till vårt hjärta så snabbt och seriöst. Till­sammans med Nadja Karlsson, whiskyexpert, provar vi fyra sorters whisky och ser vilken som passar bäst i den svenska sommarkvällen. Visning av museet med betoning på whisky.
BILJETTPRIS: 400 KR, biljettbokning 08-51 91 86 50

NYA ÖPPETTIDER
Tisdag 10-19
Onsdag – söndag 10-16, fri entré lördag-söndag kl 10-12

Vin & Sprithistoriska Museet
Dalagatan 100, Vasastan, Stockholm

Källa: Vin & Sprithistoriska Museet