Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Ny överintendent och chef för Moderna Museet

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Regeringen har idag beslutat att anställa Daniel Birnbaum som ny överintendent och chef för Moderna Museet.

Daniel Birnbaum är idag rektor för, och professor vid, Städelschule i Frankfurt, Tyskland. Daniel Birnbaum är fil.dr. i filosofi och internationellt verksam kritiker, bland annat i tidskriften Artforum. Han har tidigare varit konstkritiker i Dagens Nyheter, direktör för Iaspis, curator och ansvarig för ett flertal större internationella utställningar och biennaler, bland annat för den senaste konstbiennalen i Venedig. Daniel Birnbaum tillträder tjänsten den 1 november 2010.

– Vi är idag mycket glada över att vi kunnat rekrytera en av världens mest framstående personer inom det internationella konstlivet till chef för Moderna Museet, en av våra allra viktigaste kulturinstitutioner, säger Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar. Jag tror att Daniel Birnbaum är rätt person att förvalta och utveckla den stora lyskraft institutionen har både inom landet och internationellt inom modern och samtida konst.

– Jag känner mig både väldigt glad och hedrad över att ha blivit utsedd till ny chef för Moderna Museet, säger Daniel Birnbaum i en kommentar. Det är ett museum jag själv vuxit upp med och där jag för första gången fick möta den moderna och samtida konsten. Jag känner mig ödmjuk inför museets fantastiska historia och den starka position det har idag, som det viktigaste museet på sitt område i Sverige och Norden, men också som en nyckelinstitution i det större internationella perspektivet.

Källa: regeringen.se