Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

250 000 skottkärror upp i rök varje dag

Foto: Arnold Lundin

Hässelby Kraftvärmeverk, nordväst om Stockholm, hade öppet hus idag, söndag, och det fanns folk på plats för att svara på frågor om verksamheten. Det var mycket intressant. Hässelby SK var där och bjöd på fika.

Hässelby Kraftvärmeverk har varit i drift sedan 1959. I början eldade man med olja , för den var ju billig då, sedan med kol. Men problemet med kol var att det gav så stora utsläpp. Det var inte hållbart i längden. Så sedan 1994 eldar man med pellets, sammanpressade sågspån. Det var man först i världen med. Eftersom man var först med det så var det i början svårt att få tag i bränsle, så man fick bygga egna fabriker.

Foto: Arnold Lundin

Pelletsen kommer i båtar från Norrland, Baltikum, Ryssland och även Canada, 13 båtar i veckan. Men pelletsar som de är går inte att använda eftersom de är så hårt hoppressade. Det är för transporten som de pressas ihop. Efter ankomsten till Hässelby mals de ner till ett fint pulver som blåses in i brännarna med het luft. Hässelby Kraftvärmeverk är störst förbrukare av pellets i världen. Det går åt en mängd motsvarande 250 000  skottkärror varje dag.  Olja använder man bara när man startar upp en panna efter att den stått stilla, efter ett sommaruppehåll t.ex.

Foto: Arnold Lundin

Kraftvärmeverk betyder att man producerar både el och värme. På verket finns det tre pannor plus en olje-eldad panna som stått stilla i 15 år. Den ska snart byggas om för cirka en miljard kronor för att kunna eldas med pellets. Varje panna har fyra brännare som hettar upp vattnet i pannan. I brännarna är det 1200 grader varmt. Ur dem strömmar det ut heta rökgaser. Det är de som hettar upp vatnet som blir till ånga. Ångan driver först runt en turbin som alstrar elektricitet och värmer sedan upp vatten som går ut i fjärrvärmenätet innan den går tillbaka till pannan igen för att värmas upp på nytt, o.s.v. Till varje panna finns det cirka en mil rör. Det finns tre turbiner. De tar tillsammans emot ett ångflöde av nästan 400 ton ånga varje timme.

Hässelby förser 60 000 hushåll med el och värme. Fjärrvärmenätet sträcker sig ända från Häselby till Sigtuna, 4 mil. Vattnet i fjärrvärmenätet håller en temperatur på mellan 75 och 120 grader när det lämnar värmeverket, beroende på yttertemperaturen.

Jenny Kallur och Yannick Tregaro från Team Fortum skriver autografer Foto: Arnold Lundin