Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rioja Sommelier Award 2010: Restaurangakademien tog tillbaka titeln

Foto: Vendela Drammeh
Foto: Vendela Drammeh

Det blev Restaurangakademien som knep förstaplatsen i Rioja Sommelier Award, Sveriges enda tävling för sommelierstuderande. Tävlingen arrangerades för fjärde året i rad och Restaurangakademien blev först till två titlar efter att tillfälligt släppt ifrån sig titeln förra året.

– Det känns både väldigt skönt och tomt. Vi har ju levt med det här så länge och det har blivit en stor del av vårt liv den senaste tiden, så det känns konstigt att det är över. Men vi fick verkligen en stor tävlingslust. Det ska bli roligt att på tävla i SM i spansk vinkunskap, säger vinnarna Fredrik Lundgren, Karl Ljungström Kahn och Camilla Hansson.

Rioja Sommelier Award avgjordes högst upp i skatteskrapan på Söder, på restaurang Och Himlen Därtill. Tävlingsledare var Mario Moroni, chefssommelier på restaurang Pontus! och Charlotte Bengtsson, vinskribent och importör.

– Svårighetsgraden var oerhört hög i årets tävling och det var en väldigt jämn tävling, alla lag var oerhört duktiga. Men till slut stod det ganska klart att Restaurangakademien var värdiga mästare, säger Mikael Mölstad som satt i juryn.

Under en timme svarade lagen på tretton teoretiska frågor och utförde blindprovningar av två viner samt gav dryckesförslag på en meny. Svårighetsgraden och tempot var högre än någonsin och publiken var rekordstor. Juryn bestod förutom Mikael Mölstad av Karsten Thurfjell, vinprofil och kulturredaktör på P1, samt Ulf Sjödin, Sveriges förste Master of Wine. När juryn efter mycket dramatik läste upp vinnarna utbröt stora glädjescener.

Som pris får vinnarna en inspirationsresa till Rioja senare i år, och med på resan följer Kajsa Bergqvist som förutom en sommelierexamen också sadlat om och driver egen vinimport. Rioja Sommelier Award har visat sig vara en plantskola för Sveriges nästa toppsommelierer och tidigare deltagare syns nu på några av Sveriges bästa restauranger och även som vinexperter i tv och tidningar.

– Ikväll blir det trevlig middag på Operakällaren och senare ska vi ut och gå runt och fira i Stockholmsnatten. Sen ser vi såklart fram mot Riojaresan senare i år! avslutar de glada vinnarna.

Fakta:

Slutresultat:

1. Restaurangakademien: Karl Ljungström Kahn, Camilla Hansson, Fredrik Lundgren

2. Vinkällan: Filip Samuelsson, Erik Casterud, Karin Hammerby

3. Gustibus: Jens Bardh Olsson, Rune Neringer, Lisa Hagman

4. Grythyttan: Christer Cederbom, Hans Engström, Miguel Cruz Liljegren

Tävlingen
Rioja Sommelier Award arrangeras av DOCa Rioja i samarbete med Hero Kommunikation. Första priset är en inspirationsresa till Rioja i september. Vinnarna kommer att besöka klassiska och moderna bodegor och även uppleva Riojas fantastiska gastronomiska kultur. Dessutom direktkvalificerar sig vinnarna till SM i spansk vinkunskap som arrangeras av Spanska Handelskammaren. För alla tävlingens frågor med svar, klicka här.

DOCa Rioja: Consejo Regulador de la Denominación de Origen Calificada Rioja är en samman­slutning av Riojas samtliga vinproducenter/bodegor och vinodlare. Rioja var det första vindistrikt som fick den högsta spanska kvalitetsklassningen ”DOCa, Denominación de Origen Calificada”. Myndig­­heten ser till att reglerna följs och genomför sensoriska kvalitetskontroller av vinerna. Läs mer på den svenska hemsidan www.rioja.nu.

Källa: Stellan Kramer

Mario Moroni Foto: Vendela Drammeh

Aftonkurirens utsände med fotograf satt med i publiken. Vi håller med om att det var riktigt svåra frågor där det gällde att ha specialkunskaper. Det var t.ex. frågor om hur tätt det är tillåtet att plantera vinrankorna i Rioja, eller vilken klassificering som Rioja Rosé går under. Man skulle också veta vilka två Rioja-viner som släpptes i Systembolagets sommarlansering 3:e maj i år. Det var även en geografifråga: Nära vilken stad flyter Rio Oja och Rio Ebro ihop? Medans tävlingen pågick kunde vi njuta gott Rioja-vin i baren och njuta av utsikten över Stockholm från 25:e våningen. Baron de Ley Blanco var ett gott fruktigt vin jag kan rekommendera. Det kostar 70 kr., finns i beställningssortimentet, art.nr. 83536. Ett annat riktigt gott vitt vin var Navajas. På bolaget finns det som rött för 76 kr.

Utsikten från resturangen Foto: Arnold Lundin
Utsikten från resturangen Foto: Arnold Lundin