Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Muslimer, judar och kristna springer tillsammans för fred i Betlehem-Jerusalem

Betlehem Foto: Wikimedia
Betlehem Foto: Wikimedia

Muslimer, judar och kristna springer tillsammans för fred.

För första gången sedan den andra intifadans utbrott år 2000 fick israeliska löpare tillstånd att komma in i Betlehem för att sälla sig till övriga deltagare i årets Betlehem-Jerusalem-maraton.

Evenemanget, som i år hölls för sjunde året i rad, organiseras i samarbete mellan Vatikanens pilgrimsavdelning, den italienska nationella olympiska kommittén, det israeliska turistministeriet och Jerusalems kommun, bland andra.

-Det här är ett fascinerande möte mellan italienska katoliker, israeler och palestinier som syftar att uppmuntra pilgrimsresor till det Heliga Landet, fred och dialog mellan Israel och palestinier, sade ministern för turism Stas Mizezhnikov.
Vid Betlehemövergången undertecknade hundratals deltagare ett gemensamt uttalande där de kallade på troende i hela världen att besöka det heliga landet och aktivt delta i arbetet för fred och samexistens.
De hundratals pilgrimer som nyligen anlände i Israel ska inviga den nya ”Jesusleden” tillsammans med israeliska och palestinska cyklister. Cykelleden löper längs Genesarets sjö från Migdal norr om Tiberias till Kapernaum.

Källa: Från den Ljusa Sidan, 5/2010

PS. I år gick loppet 29:e april.