Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Republik av maträtter

Foto: Manmeet Singh.
Foto: Manmeet Singh.

Republiken av maträtter; Indien är en stort subkontinent med 28 stater och befolkningen som passerade 1 miljard, bevarar fortfarande sitt kulinariska arv som alla olika sorters kryddor blandade i en burk. Olikt västerländska måltidens struktur som är en linjär en, går vi i Indien från en rätt till en annan i en sekventiell och ordnat sätt.

Normalt i västvärlden har folk en huvudrätt och går senare vidare till sin dessert. I motsats till den västerländska kulturen, i Indien, serverar familjer huvudrätten och dessert tillsammans på ett stort fat som kallas ”Thali”.

Om man inte har råd att smaka olika recept på någon restaurang i Indien, då kan man beställa ”Thali”. Det är en stort fat av ”Allt i ett” combo måltid. Från förrätt, huvudrätt till dessert, söta, mer surt kryddat, you name it. Thali serveras  likt en regnbåges färger på en plåt eller är väldigt likt en indisk Bollywood-film där handlingen går från mord mysterium vidare till komedi , via danser och sånger, till drama känslor och slagsmål och i slutet måste allt förenas.

Den indiska thali erbjuder ett brett utbud av alternativ att välja mellan. Det består av en metallplatta tillsammans med ett antal små metallbehållare som ställs på den. Den traditionella vegetariska thali består vanligen av två eller flera grönsaker, Roti-indiska bröd, en curry, en skål med ris, pickle, ostmassa och andra aptitretare som kan läggas till som  personliga val. Rätterna som ingår i fatet skiljer sig från en region till en annan över hela Indien.

Även om det är den berömda fasaden av heterogena och kaotiska Indien, men fortfarande smälter allt samman i harmoni. Det är inte fel att säga att thali är som Little India, det är en grupp oberoende mat republiker samlade i små skålar som presenteras med stolthet och leenden genom åren där mångfalden serveras utan att tvingas att förlora sina individuella identiteter.

Text:  Manmeet Singh.