Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Finalen melodifestivalen 2013 vanns av Robin Stjernberg med You

Finalen i melodifestival i Friends arena avgjordes på lördagskvällen.Artisterna visade upp sig i en sprakande och svårbedömd tävling. Det var en föreställning de flesta melodifestival älskare borde gilla. Det blandades som vanligt underhållning med en hel del humorinslag av Gina och Danny. Efter alla tittares röster räknats blev det Robin Stjernberg som vinner finalen och får representera Sverige i Eurovision finalen i Malmö i maj.Han var strålande glad och kan nog göra bra ifrån sig med låten You.

Dags för Melodifestivalen final och showen började med ett skönt introduktionsnummer av Gina och Danny som unga barnkopior. Sen kommer orginalen och gör popig version av låten ”du ska till malmö”. Sen dyker gamla programledare som Anders Lundin upp med kollegan Kattis Ahlström. Sen är det Petra Meede, Lydia Capolicchio och Harald Treutiger kommer in och de avrundar alla tillsammans med en klassisk melodifestival pose.

Gina och Danny hälsar på publiken och tittarna med lite små skämt som vanligt. De drar sen tävlingsregler och lite annan information. Sen är det snart dags att dra igång finaltävlingen. Nu kör vi!

Artisterna går via en extra lång catwalk i den stora Friends arena innan de äntrar scenen.

1. Tell the world I’m here – Ulrik Munther fick äran att starta finalen. Han var en av de stora favoriterna i finalen. Ulrik är ju en snygg ung kille som sköter sig väldigt proffsigt på scenen. Klädd i svart lite militärstyle retro mundering. Videoskärmen känns som den är lite större. Låten liksom växer med tiden och det är ju bra betyg. Om hans fans gillar hans nya look och stil blir han svårslagen. Tar nu steget från lite gullig ungdomsidol till etablerad popartist.

2. Skyline – David Lindgren är andra artist att äntra scenen. Till skön klassisk rapmusik. I bakgunden syns en så kallad skyline eller stiliserad stadsbild. Han kommer tillbaka till årets final som en av favoriterna efter fått lika mycket poäängmed Ulrik.Showen med sång och dans i världsklass. Det är en ganska tekniskt avancerad koreografi. Det är en stark dansant poplåt med bra men kanske lite otydlig refräng. Han känns klockren på scenen och rör sig världsvant mellan kamerorna och har en skönt glad utstrålning.

3. Falling – State of Drama Gruppen är tight och cool och andas internationell klass redan med en egen stil. Känns som de har bra koll på publik och har ju redan vunnit en tävling, metro on stage. Det är en tung popballad som kan bli en liten outsider och utmanare om poängen. Lite minus kanske med att de står mest stilla på sina lådor. Sångaren är väl den som gör mest på scenen.

4. Begging – Anton Ewald
Vilken dansare han är Anton! Men med den här låten visar han att han kan både sjunga och dansa. Det finns bara lite frågor kring hur mycket hjälp han får av singboxen. Han är ju nästan som en James Dean i sina bästa år med sin klassiska jacka och tighta byxor. Sen har han en härlig show som verkligen passar honom. Lite tung gung ala Anton style kanske vi kan kalla det.

5. Only the dead fish follow the stream – Louise Hoffsten
Hon har verkligen blickarna på sig vår stora blues rockartist som enda kvinna i finalen. Sköna Louise börjar med ett litet munspel som ju är ganska bluesigt instrument. Hennes far var en virtuos på detta instrument. Sen blir det en ganska bluesig poprock med guldsmak. Hon är en skön artist som levererar fortfarande. Tyvärr tror vi inte räcker i denna final, men det kanske blir svensktoppen nästa?

6. Bed on fire – Ralf Gyllenhammar sitter vid sitt piano och levererar en eldfängd låt bokstavligen. Elden sprutar och pyroteknikerna får jobba övertid här och även pianot brinner. Det är en skön rockballad med ganska raka rör som funkar riktigt bra. Det svänger ordentligt och effekterna förstärker ju rent visuellt låten fint. Ralf tar i som han ska och får ganska bra gensvar av publiken. Han avslutar med en pose med näven i luften stående bredvid sitt brinnande piano. Häftigt som ungarna kanske skulle säga.

7. En riktig jävla schlager – Ravaillacz. De är roliga detta udda gäng som består av Claes Malmberg, Mats Ronander, Johan Rabeus och Tommy Körberg. De kompletterar varandra kanske, men verkar alla ha en lite komisk ådra. Låten är ju en hyllning till schlagern och får väl ses som en lite svängig rolig grej. Deras röster räcker nog inte hela vägen, men de är ju i final och bara det är ju en bedrift i sig.

8. Copacabanana – Sean Banan. Galning eller geni är frågan, kul är han Sean. Han gör inte mindre än 25 klädbyten på 3 minuter. Han går runt i arenan och sjunger på sitt egna sätt, banan rap kanske.Innehållet i texten är inte så avancerad och lockar ibland till skratt främst hos den yngre publiken som är hans största fans. Men han är en riktig underhållare och gör nånting nytt och färgglatt varje gång man ser honom. Får nog många röster av barnen.

9. You – Robin Stjernberg gör en lite klassisk poplåt med mycket känsla. Hans röst räcker lång väg och låter bättre för varje gång. Robin har nog etablerat sig och visat att han kan leverera som artist här. Låten har ett skönt sound och innehåller lite dramatiska skiftningar. Tonartshöjningarna gör han riktigt snyggt. Det känns som han är en stark kandidat om rösterna. Hur långt det räcker blir intressant att se.

10. Heartbreak hotel – YOHIO är en av de stora favoriterna i finalen. Han gör en riktigt proffsig show och ser ut som en rockstjärna på scenen. Låten börjar med lite pyroteknik som Ralf kanske lämnat kvar? Det är en lite tuff och cool poprocklåt och han sjunger både mjukt och har en stark röst i refrängen som är ganska medryckande. Det märks att han satsar ordentligt på Sverige och inte lämnar nåt åt slumpen. Det enda de inte kan påverka är sen hur folket röstar. Men Yohio har en stor chans att gå hela vägen här.

Det första extranumret är en underbart vacker version av Loreens ”Euforia”, med barn och ungdomskörer från Manilla skolan och Adolf Fredrik. Under framträdandet gör de teckenspråk som ska symbolisera texten på ett fint sätt. När Loreen kliver upp på scenen och tar ton så får man nästan rysning av välbehag. Det är en så otrolig stark röst hon har Loreen och tillsammans med de unga körerna blir det så fint att man bara njuter.

Röstningen pågår och Gina skämtar med artisterna i greenroom.
Medan vi väntar på vinnaren får vi se ett fint extranummer.

Carola sjunger sin klassiska låt främling som firar 30 års jubileum med ett lite modernare sound.
Hon visar att hon forfarande har mycket att ge och får ett fint mottagande av publiken. Som avslutning kör hon en kort allsång med den stora publiken.

Yohio, Ralf Gyllenhammar, Ulrik Munther, David Lindgren, Robin Stjernberg, Anton Edvall

Ravialacs, Sean Banan, Louise Hoffsten, State of Drama.

Vem blir det som får mest röster?

Efter att utländska juryn lämnat sina röster leder Robin Stjernberg med You.

Medan vi väntar på vinnaren får vi se ett ganska speciellt extranummer.
Carola sjunger sin klassiska låt främling som firar 30 års jubileum med ett lite modernare sound.
Hon visar att hon forfarande har mycket att ge och får ett fint mottagande av publiken. Som avslutning kör hon en kort allsång med den stora publiken.

Efter en stentuff tävling med många olika stilar och scenshower ska vinnaren koras.
Årets vinnare blir till slut Robin Stjernberg. Han lyckades hålla favorit tippade Yohio bakom sig med viss möda. Men Robin gjorde ett riktigt bra finaluppträdande och är historisk som förste deltagare att vinna finalen efter att gått från andra chansen. Medierna svärmade runt Robin och han kunde inte vara lyckligare.