Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stark ökning för resor till Istanbul i vår

Källa: Resia.
Istanbul. Källa: Resia.

Trenden att dela upp sin semester och åka på fler, kortare resor fortsätter. Weekendresorna är mer efterfrågade än någonsin och allra hetast i vår är Istanbul. Enligt en sammanställning av bokningsstatistik från Resia har resorna dit ökat med drygt 60 procent den här våren jämfört med förra året. Prisnivån och utvecklade flygförbindelser till staden som kopplar ihop Europa med Asien är två viktiga förklaringar till det kraftigt ökande resandet.

– Istanbul är den storstadsdestination som ökar snabbast hos oss just nu. Med fler flygförbindelser är det väldigt prisvärt både att resa dit och att vara där. Samtidigt lockar det enorma utbudet och blandningen av tusenåriga traditioner och västerländsk lyx allt fler att resa till Istanbul, säger Ingela Schönning, kommunikationschef på Resia.

Prisvärdhet och kort restid viktigast vid valet av weekendresa
Allra viktigast när svenskarna väljer weekendresmål är att resan upplevs som prisvärd. 80 procent väljer resa utifrån priset i första hand. Näst viktigast är att restiden känns rimlig. Att resmålet är en stad eller ett ställe där man inte tidigare har varit är däremot mindre viktigt. Det visar en kundundersökning som Resia genomförde under april månad bland 1300 kunder runt om i Sverige.

Att ta del av sevärdheter, kultur och museum står överst på önskelistan över vad man vill göra på sin weekendresa, tätt följt av att umgås med sällskapet som man reser tillsammans med. Det viktigaste plagget att ha med på en weekendresa är ett par bekväma skor. 75 procent av alla svenskar packar i första hand ned ett par riktigt bekväma skor när de åker på en weekendresa.

Lågprisflyget populärt
Nio av tio svenskar väljer gärna låprisflyg. Den absolut viktigaste anledningen till det är att lågprisflygbolagen upplevs vara billigare än de traditionella flygbolagen. Fortfarande finns det dock 10 procent som absolut inte kan tänka sig att flyga med lågprisflyg, främst för att man inte litar på säkerheten ombord. Den näst vanligaste anledningen till att man inte vill flyga lågprisflyg är att servicen upplevs som dålig.

Topp tio weekendresmål i vår
1. London (1), 2. New York (3), 3. Barcelona (2), 4. Bangkok (7), 5. Paris (4), 6. Miami (5), 7. Rom (6), 8. Orlando (8), 9. Istanbul (ny), 10. Malaga (ny). *

* Statistiken avser försäljning av utrikesflyg online samt i Resias 55 butiker fram till och med 15 april 2013.

Källa: Resia.