Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Filmtips: Into the Wild

Alaska-som Chris drömmer om i filmen Foto: Wikimedia
Alaska-som Chris drömmer om i filmen Foto: Wikimedia

Jag har just sett filmen ”Into the Wild”  från 2008 som är inspirerad av den sanna historien om Chris McCandless som lämnar sin familj och sitt bekväma liv för att bosätta sig i vildmarken i Alaska.

Filmen börjar med att han blir avsläppt i utkanten av vildmarken och börjar vandra. Sedan får man följa hans liv i vildmarken parallellt med hans föräldrars förtvivlade sökande efter honom och hans kringflackande i USA innan han slutligen kommer fram till Alaska, som är hans stora dröm.

Direkt efter att han har tagit studenten börjar han resan mot Alaska utan att berätta något för sina föräldrar eller sin syster. Han har dessutom arrangerat med posten så att hans föräldrar inte ska börja sakna honom förrän efter ett par månader. När han kraschar med bilen bränner han sina pengar och börjar lifta. Efter vägen blir han bekant med ett gammalt hippie-par som bor i ett slags kollektiv där även han bor ett tag.

Filmen berättar väldigt bra om hans liv utan att heroisera eller förlöjliga honom. En delförklaring som filmen ger till att han ville lämna samhället är ett olyckligt familjeliv. Föräldrarna grälade ofta och var två gånger nära att skiljas. Men under filmen får man se hur föräldrarna svetsas samman under sökandet efter sonen.

Fotot är väldigt snygg utan att romantisera vildmarken alltför mycket. Sean Penn är det som står för både regi och manus.