Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Innovation skapar samarbete mellan Sverige och Kina

Shanghai med det berömda TV-tornet Foto: Wikimedia
Shanghai med det berömda TV-tornet Foto: Wikimedia

Sverigedagen på världsutställningen i Shanghai invigdes på söndagen med pompa och ståt med tal av Kung Carl XVI Gustaf och partisekreteraren för det kinesiska kommunistpartiet i Shanghai Yu Zheng Sheng.

Kungen och vice statsminister Maud Olofsson åtföljdes av en delegation bestående av tunga namn från näringslivet och det officiella Sverige. En annorlunda visning av svensk modedesign gjordes i form av en föreställning framförd av kinesiska dansare. Musikartisten Sofia Jannik och det unga kvinnliga bandet Those Dancing Days framträdde för de officiella gästerna, men framträdde också för den breda mässpubliken på världutställningens Europe Square.

Maud Olofsson om svenska lösningar

Vice statsminister Maud Olofsson underströk i sina kommentarer att innovation och samarbete har varit tema för de svenskkinesiska diskussionerna de senaste dagarna, att kreativitet, öppenhet, lekfullhet och demokrati är nödvändiga ingredienser för innovation. Maud Olofsson underströk att svenska företag gärna bidrar till att ta fram lösningar på de utmaningar Kina har att möta.

18.000 besökare per dag

En viss kaxighet kan skönjas i det svenska temat Spirit of Innovation och detta genomsyrar såväl paviljong om utställning. Den svenska paviljongen, som rankats som en av de bättre på utställningen, tar emot omkring 18.000 besökare per dag. Köerna ringlar långa utanför alla paviljonger, men hos den svenska paviljongen skyddas besökarna mot sol och regn av en vacker svensk limträkonstruktion och underhålls av svenska street dancers.

Källa: regeringen.se