Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mellan Himmel och Hav 12 juni – 3 oktober 2010

 

Bistro Rosenterrassen sommaren 2009 Foto: Peter Clay
Bistro Rosenterrassen sommaren 2009 Foto: Peter Clay

En installation inne och ute – färger och tyger, växter och dofter, vatten och luft

Den blå färgen sprider sig på Milllesgården, flirtar och delar med sig. Grönt ger näring, breder ut sig och spritter ut i rött, gult, kanske orange. Citronerna lockar. Stenplattorna låter värmen vila på dess yta. Europa sitter tryggt på tjurens rygg även om hon låtsas. Belåtet står Poseidon och vinkar in Himmel och Hav.

Landskapsarkitekt Ulf Nordfjell, konsthistoriker Ia Schildt och formgivaren Synnöve Mork letar och lockar fram det sköna med Millesgården. Med tankearbete och handkraft, ömt och resolut adderar de till nya former, färger och dofter i park? och trädgård. Anns hus vädras och kläs i nya Josef Frank-textilier i samarbete med Svensk Tenn. Närvarokänsla i Konstnärshemmet, Carl och Olga Milles nickar och ler. Förändring och förnyelse vill de.

Ulf Nordfjell Fotograf: Peter Clay

Vår och sommar på Millesgården

Förra året kunde vi uppleva hur ekrabatten och bistrorabatten förvandlades
till ett hav av färger – blått, vitt, gult, orange, violett och grönt hela sommaren fram till och med slutet av september. Det var landskapsarkitekt Ulf Nordfjells första nedslag på Millesgården och början på ett långsiktigt samarbete. Nordfjell, som bland annat vunnit guld två gånger och ”Best in Show” 2009 på Chelsea Flower Show, England, lät sig inspireras av Josef Frank-tygerna i Anns hus på Nedre terrassen.

Detta år följer i samma anda, men nu med hela Millesgården som utställningsyta och tillsammans med kollegorna Ia Schildt, konsthistoriker samt Synnöve Mork, formgivare.
Förutom trions installationer både inom- och utomhus, återkommer Millesgårdens magnolier i maj, och bland annat pioner, rhodondendron och murreva i juni.

Maj: Ulf Nordfjells komposition med ett stort antal liljeblommande lökar – svarta, röda, gula och vita tulpaner, Vit och blå förgätmigej som underplantering.

Juni- oktober: Rabatterna, fortfarande inspirerade av Josef Franks tyger, med dahlior, rosa och vit rosenskära, riddarsporre, canna och jätteverbena m m. Konsthistoriker Synnöve Mork arbetar med Anns hus på Nedre terrassen och låter Josef Frank-tyger i gröna nyanser flyta in från trädgården. En tät ljusblå matta av pratia strax utanför. Ulf Nordfjells geometriska formationer i jätteformat- klot och stjärna – i trappor och avsatser. Citronträd och olivträd i rader på den Mellersta terrassen.
Synnöve Mork tillsammans med konsthistoriker Ia Schildt lyfter fram Carl och Olga Milles och bland annat dukar ett middagsbord i Lilla ateljén på Övre terrassen.

Källa: Millesgården