Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Eurovision Song Contest 2013

DSC_3174 (Large)
Emellie de Forrest EFC 2013 vinnare.
Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Årets vinnare av Eurovision Song Contest i Malmö blev Danmarks Only Teardrops med Emellie de Forrest. Men det var ovanligt jämnt i årets ESC final som var en fantastisk tillställning. Tvåa blev Azerbajian och Ukraina tog tredjeplatsen.

Eurovision finalen invigdes med en pampig inramning som påminner om olympiska spelen med att deltagarna tågade in till en nyskriven anthem framförd av en stor kör. Den är gjord av abb (Avicci, Björn och Benny). Det var mäktigt och väldigt snygg början på den stora finalen. Petra Mede inleder som vanligt med en del information och lyckas lägga in något skämt här och där. Hon är som en klippa att luta sig emot och verkar inte bli tagen av stundens allvar.

Frankrike med Amandine Bourgeois gör ett intressant framträdande med den souldrypande låten L’enfer et moi som kanske var lite i hetaste laget nästan för EFC. Är nog bäst lämpat för de fransktalande och andra romantiker kanske…

Litauen gör den lite trista poprocklåten Something som inte lyfter nånstans och har en ganska tråkig show att kolla på. Han står bara stilla och gestikulerar och grimaserar eller flirtar med kameran kanske. Ser lite konstigt ut nästan.

Moldavien gör den häftiga låten O mie med en snygg sångerska Aliona Moon. Deras show som har vissa kul inslag med en jättekjol och upphöjd centerfigur. Påminner faktiskt en del om Georgiens scenbygge visuellt. Tillfällighet bara kanske.

Finland med Krista är populär med sin energiska låt där hon sjunger Merry me. Som villig brud är hon lite desperat över att mannen inte orkar ta steget och till slut be henne att gifta sig. Kul men blir nog inte så stor hit här.

Belgien med Roberto Bellarossa gör en ganska ok poplåt Love kills med en del att önska. Det är ganska bra men vi vill ha nåt mer konstiga än denna lite scenshow för att nå hela vägen.

Estland show är mycket fin och det känns om en stark låt. Birgit gör den sköna balladsången Et Uus Saaks Alguse (New Beginning). Den är snyggt gjord och framförs med en härlig känsla. Vackert och stillsamt som nu framförs på polska av nån underlig anledning.

Vitryssland (Belarus) har en riktigt häftig show med sin dansanta låt med Alyona Lanskaya – Solayoh. Den går till och med att sjunga med i delvis. Kan bli en hit även om den inte vinner här.

Malta deltar i år med en mysig låt som verkligen doftar sommarkänsla. Kommer nog bli en hit på stranden ,men kommer inte går hela vägen här dock. Här verkar det stå mellan mestadels ballader och poplåtar och detta är en lite svag sådan.

Ryssland deltar med en vacker låt what if som görs av den duktiga sångerskan Dina Garipova. Showen är helt ok men det är inget speciellt som man kommer ihåg kanske. Osäkert kort.

Tyskland popgruppen Cascada har med Glorius en riktigt ösig danshitlåt laddat med energi för ett riktigt dansparty. Konstigt nog står sångerskan själv stilla på en hög trappavsats mest hela tiden. Kunde lyft showen lite med mer dansnummer speciellt när spelar dansmusik.

Armenien med rockgruppen Dorians gör en tung rockballad skriven av bland annat Toni Iommi. Det är ganska klassisk rocklåt som genomförs på ett bra sätt. Tyvärr ingenting speciellt som ger den några högre poäng i finalen.

Sarah Dawn Finer aka Sandra Woodroof EBU skämt rapport om Sverige är bara galet rolig.

Anouk gör en stark finalinsats med sin mäktiga mörka ballad Birds som får det att håren att resa sig av sig i huden. Konstig känsla då man inte vet om man ska må bra eller tycka det är lite sorgligt. Mycket bra är det med en stor artist som dock inte gör nån större show på scenen, effektiv minimalistisk. Kan utmana om topplacering om vill sig.

Rumäniens Cezar bidrag its my life är en synt-techno-opera av sällan sett slag i EFC. Man vet inte om man ska tycka om det eller rata det som konstigt. Ibland funkar inte konst ihop och här är vi mycket tveksamma om de lyckas.

Brittiska power ballad drottningen Bonni Tyler är tillbaka i gammalt slag med believe in me som är en stark låt i EFC som kan slå an en sträng hos många ballad vänner.

Robin Stjernberg gör som alltid en mycket bra show med sin röjiga popslinga You. Han visar vilka kvaliteter som artist han redan besitter, man undrar vadd han kommer visa oss framtiden med denna underbara stämma. Vi får se vad europa tycker och hur det än går är Robin en vinnare redan. Starkt jobbat.

Ungerns Semvesem är verkligen en annorlunda lite anti schlager som kan locka några indieröster också. Softf och trallvänligt även om inte man förstår vad han sjunger …

Danska Emmelie De Forrest gör ett mycket starkt intryck på scenen och kommer nog dra in många poäng i finalen. Underbara låten Teardrops är nog en av våra favoriter ändå…

Islands Öithor Gunnlaugsson sjunger med en ganska soft men ändå kraftfull stämma . Det är lite dramatisk musik i slutet och visuellt snyggt show utan några överdrifter. Enkel och mycet effektiv ballad som går från barnramsa till powerballad och allt däremellan. Skönt, så skönt, men farligt,farlig utmanare.

Azerbaijan har ju en otrolig förmåga att skaka fram bra låtar och här lyckas de igen med en fantastisk powerballad. Farid Mammadov sjunger kraftfullt och vackert Hold me. Känns som en stark vinnar kandidat om det vill sig bra.

Grekiska partylåten Alcohol is free är rolig och lite smågalen blandning mellan grekisk folkmusik, ska-rytmer och balkanmusik såklart.
Texten är inte så komplicerad även om inte förstår resten,men musiken känns helt klart festlig. Blir nog ingen vinst dock med den.

Ukraina med en drömlik scenografi och ganska skönsjungande sångerska som i början även bärs in av jätten Igor är intressant. Kan utmana med lite annorlunda look och ljudbild än många andra i finalen. Det är kanske ingen radiohit, men passar EFC som handsken. Spännande se hur den placerar sig till slut.

Italiens bidrag är också en slags powerballad som låter ganska rent och snyggt utan att ha nåt riktigt speciellt. Helt okey låt men låter som vilken annan låt som helst, fast på italienska som kanske inte passar riktigt.

Norska Marianne Berger har varit favorit länge och gör en underbar show i finalen såklart. I feed you my love är lite clubaktig kanske men nu kan det vara dags kliva ut ur cluben med den musiken kamske…

Georgien gör en fantastisk ballad som får taket att nästan lyfta när de tar i från tårna och skriker om sitt Waterfall. Underbar och läskigt bra låt med otroligt duktiga artister. Måste hamna i topplista om inte tittarna tokröstar.

Irlands bidrag är lite clubbkänsla på också med en liten annan känsla och får ett visst lyft med dessa trummor i showen såklart. Snyggt och effektivt men inte helt enkelt att placera vilka som gillar det.
Lite väl tungt sound för äldre schlagertittare, men kidsen kanske älskar det.

Petra Mede avslutar första delen med lite skämt och ett galet dansnummer strax efter hon startar finalens röstning.

Som lite skön pausnummer presenterar Petra lite musik underhållning med ingen mindre än förra årets vinnare Loreen.
Vi får höra en av hennes nya kompositioner blandat med olika hitar som avslutas mäktigt med en glimt av Euforia med henne på ett högt podium med ett 10 meter långt svep. Snyggt och skönt som vanligt med vår härliga sångfågel Loreen.

När den tuffa röstningsförfarandet ska genomföras sitter artisterna och våndas i green room som assisteras av ingen mindre än Eric Saade som deltog med Popular för exakt två år sen. Han vet hur det känns att sitta där och vänta.

Det är hela 39 länder som ska lämna röster så vi får vänta ganska länge innan en vinnare kan utses av årets EFC final.
Till slut visar sig en trio av länder dra ifrån lite grann. Danmark, Azerbadjian och Ukraina.

Det är till slut klart att Danmark med låten Only Teardrops har vunnit Eurovision Song Contest i Malmö 2013.

Danmarks Emmelie de Forrest är småchockad men otroligt lycklig vinnare som mottar segerpriset av glas format som en mikrofon.

Sen får hon som vanligt framträda med vinnarlåten ännu en gång till allas glädje.
Årets vinnare Danmark Only Teardrops med Emellie de Forrest.

Grattis Danmark!