Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Livsmedelsjätte lovar stoppa regnskogsskövling

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Singapore/Genéve, Schweiz — Nestlé, världens största livsmedelsföretag, har meddelat idag att man slutar använda produkter som kommer från skövlad regnskog. Beskedet följer en två månader lång, intensiv kampanj där Greenpeace uppmärksammat Nestlés bruk av palmolja i sina produkter, exempelvis KitKat.

– Det är ett viktigt steg i arbetet med att visa att palmolja och pappersmassa från regnskog inte hör hemma på den globala marknaden, säger Patrik Eriksson på Greenpeace. Nu räknar vi med att andra internationella livsmedelsföretag följer Nestlés exempel.

Avverkning av regnskog för palmolja och pappersmassa står för en stor del av den globala uppvärmningen, och förstör både våtmarker och livsförutsättningarna för den akut hotade orangutangen.

Enligt sin nya policy förbinder sig Nestlé att identifiera och utesluta leverantörer som äger eller förvaltar plantager med hög risk eller odlingar som förknippas med regnskogsavverkning. Sedan Greenpeace inledde sin kampanj för drygt två månaders sedan har hundratusentals människor jorden runt kontaktat Nestlé och meddelat att de tänker avstå från produkter som förknippas med skövling av regnskog.

– Efterfrågan på palmolja ökar dramatiskt globalt, med resultatet att palmoljeleverantörerna gör intrång i den indonesiska regnskogen och våtmarker. Greenpeace kommer noga följa processen och pressa Nestlé för en snabb implementering av planen, säger Patrik Eriksson.

Palmolja används i ett stort antal produkter, från choklad, tandkräm till kosmetika och så kallade ”klimatvänliga” biobränslen. Större efterfrågan på palmolja gör att allt fler plantager anläggs på skövlad regnskogsmark, främst i Indonesien och Sydostasien.

Källa: Greenpeace