Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Meditation och dess fördelar

Foto: Daniel Ekholm

Vi tror alltför ofta att en månads träning, yoga, hälsokurer mm ska öka vårt välbefinnande, när vi i själva verket behöver stanna upp i tillvaron. Därav börjar det  bli mer och mer populärt med mindfullness, det vi känner till som kognetiv beteendeterapi (kbt) .

Det som händer är att vi tappar våra inre kroppsignaler pga stress,och därav speglingen  i oss själva kontra andra, och det leder till att vi blir hämmade och får inre spänningar som gör att vi inte kan slappna av.  När det handlar om mental- emotionell- och kroppshälsa så måste vi hitta tillbaka till att vara snälla mot oss själva.

Foto: Daniel Ekholm

 Det innebär bland annat att man måste kunna leva i nuet och se vad man kan göra just nu för att minska stress i sinnet så att man inte samlar i tankarna vad man har gjort och ska göra för mycket. Det är det som gör att man mentalt sett  minskar stress. Svårigheten blir när vi försöker få ihop mental-, kropps- och emotionell hälsa – vi  försöker kvickt få alla tre fixade, men det mänskliga vore att ta en sak i taget pga att vi har så mycket i omgivningen såsom relationer, familj, jobb och fritid. Det är att vara snäll mot sig själv.

Fördelen med att det finns ett så stort utbud är att alla kan hitta det som passar just dem pga att vi alla har olika personligheter och erfarenheter vilket gör oss unika.

Vi har  för mycket stress som har med våra stressreaktioner att göra  Det är kopplat till Adrenalin hormonet som har med rädsla eller flykt att göra. Noradrenalinet har med ilska eller kamp att göra,vi kan känna igen det som tidspress på jobbet,missar möten,förlorar en kund,saker du inte kan påverka för stunden.

Vad man får ut av att meditera

I och med att riktar uppmärksamaheten inåt blir du mer förtrogen med din inre värld,dina tankar och känslor,så du lär känna dig bättre. Du får ökad koncentrationsförmåga,kreativitet,uppmärksammhet.Blodtrycket minskar eller stabiliseras,långsammare andning samt lugnare syreintaget.

Dom flesta som börjar mediterar gör det pga hälsan,lugnare sinne,men alla har sin peronliga anledningar till meditationen.

Slutligen i meditationen  uppnår du en avslappnad tillstånd men vaket som man kan liknas vid sömn,som har att göra med Alfaaktivitet.