Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu startar tourerna för golfare med funktions- nedsättning

Foto: Wikimedia

I helgen startar golfsäsongen för SO HandGolf Tour och HandiGolf Tour 2010. På den förstnämnda touren spelar golfare med psykisk funktionsnedsättning, på den andra spelar de med fysisk funktionsnedsättning. SO HandiGolf Tour är ny för året.

Den 29-30 maj startar de båda tourerna på Lundsbrunn Golfklubb med totalt 50 spelare på plats. Tävlingarna spelas i olika klasser beroende på golfhandicap. De bäst placerade spelarna under säsongen får spela final på Ekerum GK i Småland, den 18-19 september.

Inför helgens premiär på Lundsbrunn Golfklubb deltar ett 50-tal spelare med varierande funktionsnedsättning, bland annat amputerade, cp-skada, förvärvad skada (stroke), kortväxthet och psykisk funktionsnedsättning.

En av de unga lovande spelarna i HandiGolf Tour är Jonas Andersson från Marks Golfklubb i Västergötland.

– Jag ser fram emot att spela i år. Jag spelade på touren första gången på allvar för två år sedan och är numera uttagen till landslaget. Jag vill fortsätta satsa på golfen och genom uttagningen till landslaget ökar min motivation på alla plan och målet är att hålla den platsen och utvecklas ännu mer.

– Vi som spelar på touren har väldigt kul tillsammans och jag tycker det är viktigt att handigolfen syns i samhället. Jag är stolt över att vara en del av den här satsningen.

Helena Brobeck, ansvarig för HandiGolf på Svenska Golfförbundet, förklarar det unika med tourerna.

– Oavsett funktionsnedsättning och spelstandard, gör alla spelare på de två tourerna en stark insats. Och det är så de vill bli bedömda, utifrån sin golfprestation.

Anledningen till att det numera finns två tourer, förklarar Brobeck så här:

– SO HandiGolf tour har tillkommit på initiativ av den olympiska rörelsen, där golfare med psykisk funktionsnedsättning  spelar det som kallas Special Olympics. Special Olympics arrangeras vart fjärde år, nästa gång i Aten 2011 då två till fyra svenska spelare tilldelats plats av organisationen.

Huruvida golfen även kommer att finnas med i Paralympics avgörs av International Paralympic Committee i november 2010 för de spel som avgörs i Rio de Janeiro 2016.

Årets tävlingsprogram i sin helhet ser ut så här:

HandiGolf Tour

29-30 maj: Lundsbrunn GK, Västergötland.

19-20 juni: Jönköpings GK, Småland.

1-3 augusti: Swedish Open for Disabled Söderby GK, Uppland.

21-22 augusti: Öresunds GK, Skåne.
18-19 september: Final Ekerums GK, Småland.

SO-HandiGolf Tour

29-30 maj: Lundsbrunns GK, Västergötland.

12-13 juni Mosjö G&CC, Örebro.

2-3 augusti: Söderby GK, Uppland.

21-22 augusti: Kallfors GK, Södermanland.

18-19 sep final Ekerums GK

Källa: Svenska Golfförbundet