Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vad är det som gör en människa mer värd än någon annan?

Jag har funderat rätt mycket på det här med utsortering av människor. Detta är inget nytt fenomen utan det började långt innan andra världskriget inom sjukvården där man ville sortera ut de människor som man ansåg inte kunde tillföra samhället något och de som man ansåg skulle slippa ”lida” på grund av handikapp till exempel. Man ansåg helt enkelt att man hade rätt att ta dessa människor ut ur ekvationen helt och hållet för att de skulle vara ”bättre” för alla parter. När sedan anhöriga till dessa människor började säga ifrån, eliminerades även dessa personer. När Hitler äntrade scenen så var folk redan så hjärntvättade att ingen vågade säga ifrån och han kunde fortsätta använda de gaskamrar och krematorier som redan fanns. Att han gav sig på judarna är ingen tillfällighet men, han hade lika gärna kunnat ge sig på någon av oss.

Hoppar vi fram några årtionden till idag så ser vi att samma utsortering fortfarande pågår i form av abort. Människovärdet har suddats ut och man ställer sig frågan ”När är ett liv ett liv”? Min fråga är ”Vad är det som gör en människa som aborteras i vecka 22 mindre värd än en människa som föds i vecka 23 eller vad är det som gör en människa som precis har blivit till mindre värd än Du och jag?” Alla är vi människor oavsett hur små eller stora vi är och oavsett varifrån vi kommer. Abort, när blir ett liv ett liv och människovärde är alltid brännheta ämnen att ta upp och det finns alltid någon som tycker att man borde lägga locket på och inte prata om det. Jag för min del är en rättfram människa som säger min åsikt i dessa frågor, det får jag alltid en massa ris och ros för. Jag har debatterat abort förut och jag vet att jag är en nagel i ögat på många men det kan jag ta, det kommer alltid finnas de som inte håller med – oavsett vad debatten gäller.

Det finns väl inget värre än när folk klagar över något och hoppas på en förändring samtidigt som de själva står på åskådarplats. Ge dig ut på plan istället och slåss för det du tror på! Jag tycker att kampen om människovärdet och kampen för de ofödda är viktig och jag kommer fortsätta kämpa tills jag ser en förändring när det gäller detta. Jag ser fram emot framtida debatter och jag hoppas att vi kommer att få se en förändrad syn på en människovärdet snart i vårt samhälle.

Det kommer alltid finnas de som hoppas att jag skulle kunna hålla tyst men, jag kommer ändå alltid att stå för alla människors lika värde och för de ofödda.