Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sony Ericsson och Nokia befäster toppositioner på grön elektroniklista

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Sony Ericsson och Nokia toppar Greenpeaces senaste upplaga av rankningen Guide to Greener Electronics som fyra gånger om året bedömer 18 av världens största elektroniktillverkare utifrån deras hantering av giftiga kemikalier, återvinning och klimatpåverkan.

-För sjunde gången i rad kommer finska Nokia in på första platsen, tätt följt av Sony Ericsson. Klara mål, följda av konkret handling, har gjort att företagen gör de mest miljövänliga mobilerna i världen. Sony Ericsson har – till skillnad från andra producenter – redan fasat ut bruket av flera giftiga kemikalier, t.ex. bromerade flamskyddsmedel, samt effektiviserat sin energianvändning, säger Erik Albertsen, ansvarig för miljögiftsfrågor på Greenpeace.
För övrigt ligger TV-spelsföretaget Nintendo kvar på en pinsam jumboplats. Toshiba och Samsung rasar p.g.a. de misslyckats med att fasa ut pvc och bromerade flamskyddsmedel (BFR) ur sina leverantörsled. Amerikanska Hewlett Packard och Apple samt indiska HCL och Wipro är däremot dataföretag som andra producenter bör ha ett gott öga till. De säljer IT-utrustning utan giftiga kemikalier.

Världen använder allt mer elektroniska produkter, med en flodvåg av elektroniskt skräp som innehåller giftiga kemikalier och tungmetaller som inte går att återvinna i dess kölvatten. Men problemen kan undvikas. Greenpeace pressar med hjälp av elektronikrankningen företagen att förändra sin produktion och stoppa floden av giftigt e-avfall och utsläpp.

Målet är att förmå företagen att eliminera bl.a. BFR och PVC-plaster från sin produktionslinje. Dessa ämnen är skadliga genom produktens hela livscykel. En utfasning skulle reducera föroreningar både under produktionen och vid kasserandet, och gör en ansvarsfull återvinning möjlig.

I takt med att fler och fler konsumenter väljer produkter och tjänster efter miljö- och klimataspekter, fungerar Greenpeace rankning av elektronikbolagen som en konsumentupplysande vägvisare.

Källa: Greenpeace