Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Exlusiv interjuv med Peder Lamm på Stockholmmässan

Foto: Anna Kilegran/Photo Passion

Interjuv med Peder Lamm på Älvsjö antimässan ( känd ifrån TV- programmet  Antikrundan)

Tidigare mässor som Aftonkuriren varit på där jag intervjuat både besökare och utställare så har det varit ett igenkännande, det har varit det genomgående temat,inte så mycket pris och så, mera av ”det där hade min farmor”?
-Eller det här ”Gunnar,ser du, det är våra tallrikar!”,det hör man i varenda monter.

Tycker du att Antikintresset har ökat med åren med tanke på TV-programmet Antikrundan?
-Det skulle vara jätteroligt att säga att det har det,men tyvärr har det det inte, precis som de som tittar på fotbolls EM, det är jävligt många som kollar på fotbolls EM på TV, hur många av de spelar fotboll, oerhört få, det är en grej att titta på det som man tycker är roligt,men att själv då tänka sig att ha en rolig moraklocka eller en persisk matta eller gustaviansk kristallkrona  hemma i ett modernt hem.

 Steget blir bara större och större vi har på det senaste året haft en dramatisk  smakförändring, plötsligt så är det vår generation som är de som köper, och det är en jävla skillnad,  för tidigare har det varit 30-40 talisterna  dom vill inte ha en spik till de skjutsar över prylarna på oss istället, och det har gjort att det kommit  jättemycket halvgamla prylar på marknaden,som inte hittar hem till någon.

  Just nu befinner vi i oss i ett stilmässigt ingenmansland, där ingen vill ha den där servisen med gröna fasaner på för tillfället, det kanske kommer tillbaka! men nu är det enda som gäller fyrkantiga vita tallrikar som man kan ha sushi på, eller hur? Ju krulligare det är ju svårare är det för dom här sakerna att hitta ett hem.

Jag tycker man märker när man har varit på mässorna, som t.ex trendbrotten som du tog upp tidigare, att det har varit mycket 50-,60-tal, men nu börjar det komma som du är inne på igenkännande 70tal?

 – Det här är en antikmässa men det finns en massa samtidsprylar om man tittar på väggarna här med helmoderna bilder och det är en trendbrott, det har skett en anpassning på de senaste 4-5 åren bara, många har inte fattat att det har hänt, men det har det.

Medelålders tycker jag att det mest av när det gäller besökarna?
– Det är nog så generellt att vara intresserad av samlande är någonting som kommer med åldern, det finns massa utav tjejer i din ålder (Peder tittar på vår fotograf Anna, som tillhör den unga generationen) samlar på flodhästar eller killar i 25-årsåldern som samlar på ölglasunderlägg men det krävs ofta  en plånbok för att börjar ex samla silver stämplar.

Foto: Anna Kilegran/Photo Passion

 Det som gäller nu är vintage  det vi kallade förut för secone hand som har sniddat upp till vintage, då krävs det lite större plånbok efter som desutom prylarna märkvärdiserat och blivit lite dyrare.

Det verkar vara som du säger att det inte bara är antikmässa längre utan kuriosa också och samlarobjek?
-Så är det absout  i början så fanns det inte princip begagnat kläder, tillexempel nu heter det inte begangnat längre utan vantage!  jätte flott och med all rätt tycker jag,  eller som den här killen montern brevid som har jätte häftiga trevliga grejer, kostymer från 30-40 talet det som är kul att det bara varit förut för tjejer, men nu börjar det även komma för killar, som intresserar sig för kul kostym från 1952 det har mycket med att göra ser du tjejorna där!  de ser ut att vara 1953-54  kanske.

 Det var tjejorna som börja men nu börjar jag se killar som hänger på,och det tycker jag är jätte häftigt det gör att det finns sorts tillväxt bland samlarna,samlande kanske tar sig andra vägar, för att samla kommer vi alltid göra,vi gjorde i grottorna för tiotusentals år sedan mycket hassel nötter,ekorrskin,torkade sillar för att klara vintern.

Nu samlar vi på såna här grejer, man tar sig  stegvis in,man kanske köper en  kul vintage pryl, du kanske hittar på mässan, en kjol som du tycker är skojig, då har du köpt din fösta antika pryl, nästa gång gud vilka roliga kaffekoppar ,man måste börja någonstans, så det gäller att ta första steget,det är en läskig grej, ungerfär som att bada is vak, skit läskigt att hoppa i men sen är man fast.