Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lena från Tyskland vann finalen i ESC

Foto: Giel Domen (EBU)

Ikväll intog de 25 finalisterna scenen i Telenor Arena i Oslo, Norge för att göra sina sista framträdanden i årets tävling. Alla förberedelser och genrep skulle nu ge resultat. 55:e finalen av Eurovision Song Contest sprakade igång med ca 14 000 förväntansfulla åskådare i publiken och miljontals tv-tittare.

Eurovision Song Contest är ett av det äldsta tv-programmen i världen, då tävlingen har sänts varje år utan avbrott sedan 1956.

Under åren har tävlingen vuxit och blivit större då fler och fler länder deltagit. Nu är den så stor att tävlingen måste delas in i en kvalomgång och en finalomgång, så att alla länder får chansen att deltaga. Vinnaren året innan är direktkvalificerad och är också värdland, sen har vi 4 länder: Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Spanien som är direktkvalificerade varje år oavsett placering, då de bidrar med mest pengar till European Broadcasting Union (EBU).

I år var Norge värdland och därmed direktkvalificerade till finalen då de vann 2009 med Alexander Rybak och låten ”Fairytale”. Det var 20 länder som kvalificerade sig till finalen från kvalomgången, tyvärr blev inte Sverige något av dem och missade därför finalen för första gången i historien.

Starten på årets final började med att förra årets vinnare Alexander Rybak uppträdde. Han fick verkligen fart på publiken med sin enorma energi och sitt härliga fiolspel, sen var det dags för finalisterna att göra entré.

Varje deltagare gav allt de hade i sina framträdanden. Under Spaniens framträdande hände det dock en incident. Någon från publiken tog sig fram till scenen och störde sångaren Daniel Diges. Vakterna stoppade  personen innan någon större skada hann ske, men eftersom Spanien och Daniel inte kunde framföra låten utan besvär fick de möjligheten att gå upp på scenen och sjunga låten igen efter den sista deltagaren.

Underhållningen var annars stor där finalisterna bjöd på allt från lugna ballader till rockigare bidrag t ex Moldavien med sina färgstarka kläder och Turkiet och Bosnien & Hercegovina med konsertinspirerande framträdande rockade starkt på scenen. Eller de starka balladerna från b la gruppen Jon Lilygreen & The Islanders från Cypern, gitarrspelande Belgien och duetten från Danmark.

Ju längre tävlingen pågick tätnade spänningen och när det väl var dags för röstningen var förväntningen enorm. Efter alla spekulationer om vem som eventuellt var favorit eller inte så hade alla länder gjort sitt bästa.

Själva röstningen var oerhört jämn i början där Tyskland, Turkiet, Belgien och Danmark bytte placeringar med varandra hela tiden. Efter att halva genomgången av röstningen hade blivit avverkat började dock Tyskland dra ifrån. När det var mindre än 10 länder kvar att rösta hade Tyskland och Lena en ledning med hela 68 poäng till tvåan. Resten av röstningen blev rena defileringen för stortippade Tyskland och Lena Meyer-Landrut  med låten ”Satellite”.