Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elever vill bli drogtestade i skolan

Foto: Wikimedia

Gymnasium.se ställde frågan ”Tycker du att skolor ska drogtesta sina elever?” till sina användare för att se vad dagens ungdomar tycker. Frågan har varit i hetluften sedan en tid tillbaka och har uppmärksammats bland annat då Brinellgymnasiet i Nässjö började med frivilliga drogtester bland sina elever. På Brinellgymnasiet skickade de ut en förfrågan bland eleverna som visade att fyra av tio var villiga att gå med på testet.

Resultatet av Gymnasium.se’s enkätfråga visade att över hälften av de som svarade på enkätfrågan var positiva till att skolor ska drogtesta sina elever och svarade ”Ja absolut” alternativt ”Ja, på de upp till 18 år”.

Sammanlagt deltog över 700 personer i enkätfrågan, och av dessa var det endast 230 som svarade att ”Nej, jag tycker att det är kränkande”. Övriga deltagare svarade ”Kanske” och kan tänka sig drogtestning av elever på skolor.

Jessica Adolphsson, 19 år, som går sista året på Huddingegymnasiet är även hon positivt inställd till drogtester på skolor:

– Det är olagligt så varför inte? Fördelar är att man kan komma ifatt ett problem tidigt. Problem med drogtest är att många tycker det är integritetskränkande. Men personligen ser jag inga problem med drogtest på skolor.

Jessica tycker inte att skolor ska behöva medgivande från föräldrar, men de ska däremot vara skyldiga att meddela föräldrarna om drogtest skulle genomföras. Vidare tycker hon att om man ska ha drogtester på skolor bör man ha det på arbetsplatser också.

Angående om hur testerna ska genomföras, med obligatoriskt eller valfritt deltagande är Jessicas svar;

– Varför frivilligt deltagande? Har man inget att skämmas för så har man inget emot att testas.

Källa: Gymnasium.se