Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trollhättan är årets kulturkommun 2014! Priset till Trollhättan bestod av ett konstverk av Frédéric Iriarte

Trollhättans_kyrka_1
Foto: Wikimedia

Trollhättan är årets kulturkommun 2014! Priset till Trollhättan bestod av ett konstverk, ”Caravanic” av konstnären Frédéric Iriarte.

Motivering: Trollhättan är årets kulturkommun

Vision har utsett Trollhättan till Årets kulturkommun 2014. Juryn lyfter bland annat fram att Trollhättan trots kärv ekonomi satsat på kultur som strategi för utveckling.

För 25:e gången utser Vision Årets kulturkommun, ett pris som går till en kommun som arbetar lyhört och obyråkratiskt med att släppa fram de kulturella krafterna.

Prismotiveringen är bland annat att Trollhättan ”satsar på kultur som strategi för förnyelse och utveckling trots en kärv ekonomi och hög arbetslöshet”. Bland de senare årens satsningar märks särskilt N3, en mötesplats för ungt skapande som i fem våningar rymmer flera scener, studior, övningsrum, replokaler, och dans-, drama- och bildsalar. I motiveringen omnämns också Kronans kulturhus, en satsning i kommunens miljonprogramsområden, samt föreningslivet och Vittene kulturled.

Föutom Trollhättan prisas även Tjörn, som utses till 2014 års Uppstickarkommun. Juryn konstaterar att västkustkommunen med cirka 15 000 invånare bedriver en målmedveten satsning på kultur för alla. På Tjörn ligger bland annat Akvarellmuseet, och kommunen anordnar också varje år en mängd festivaler, marknader och utställningar.

Priset till Trollhättan bestod av ett konstverk, ”Caravanic” av konstnären Frédéric Iriarte. Prisutdelningen skedde i Olofströms kommun, som fick utmärkelsen förra året.

Källa: Mårten Kierkegaard / Vision / Trollhättan.se