Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Israels ambassadör uppkallad till UD

Utrikesminister Carl Bildt Foto: Pawel Flato
Utrikesminister Carl Bildt Foto: Pawel Flato

– Med anledning av den mycket allvarliga incidenten och bordningen av den humanitära flottiljen har vi idag på morgonen kallat upp den israeliska ambassadören och begärt en förklaring om vad som inträffat och vad som hänt våra landsmän, berättade UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage vid en extra sammankallad pressträff angående händelserna i farvattnen utanför Israel och Gaza på måndagsmorgonen. Belfrage beklagade djupt att dödsfall krävts.

– Det som hänt är helt oacceptabelt och har det dessutom skett på internationellt vatten är det ännu allvarligare och det måste bli en stark europeisk reaktion, sade Belfrage. Sverige har begärt att KUSP, Kommittén för utrikes och säkerhetspolitik inom EU sammankallas och den kommer att mötas kl 15 i eftermiddag i Bryssel. Utrikesminister Carl Bildt har på morgonen haft direkt kontakt med EU:s höge representant för utrikesfrågor, Catherine Ashton.

– Nu är det viktigt att klarlägga fakta men man talar från den israeliska sidan om ett tiotal döda och ett antal skadade. Fartygen ska nu enligt uppgift till oss vara på väg till Ashdod. Vår ambassad i Tel Aviv har skickat dit personal så att vi får tillträde till våra landsmän ombord. Vi räknar med att få flera uppgifter under dagen allt eftersom ärendet utvecklas.

Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (KUSP)

KUSP ansvarar för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP) och den Europeiska säkerhets- och försvarspolitiken. I kommitténs mandat ingår att övervaka det internationella läget, ge ministerrådet policyförslag och att koordinera och övervaka rådsarbetsgruppernas arbete inom GUSP. EU:s medlemsländer är företrädda på ambassadörsnivå. Kommittén möts två gånger i veckan och har därutöver extra möten när det är påkallat.

Source: regeringen.se