Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Eurobasket expanderar

Foto: Johan Valkonen / Photo Passion

Basketen i Europa fortsätter att växa. Nyligen tog FIBA Europa beslutet att utöka antalet deltagande lag i Eurobasket för herrar (EM) 2013 från 16 till 24 lag.

”Den här frågan har vi i Sverige kämpat för under flera år”, säger Lena Wallin Kantzy, omvald styrelseledamot i FIBA Europa. ”Vi har dessutom fått uppbackning från många andra länder. Det känns givetvis bra att det går att påverka förändringsarbetet i en så stor idrott som basketboll”, fortsätter Wallin Kantzy.

”Tillväxten i vår idrott i Europa betyder att nivån på spelet över hela kontinenten har förbättrats så mycket att vi tror att tiden är inne för att expandera turneringen”, kommenterar FIBA Europas ordförande Olafur Rafnsson.

Rafnsson säger vidare att ”ökningen från 16 till 24 lag är ett viktigt steg för att få basket att blomstra”.

”Det här systemet gör att alla landslag deltar i betydelsefulla matcher varje år”, tillägger FIBA Europas generalsekreterare Nar Zanolin.

Konkret betyder detta att det svenska herrlandslaget nu kan kvala in direkt till Eurobasket 2013. Det kvalspel som görs i år och nästa år ska skaffa Sverige en bra ranking inför 2012. Detta är oerhört positivt för de svenska herrarna som har ett bra lag på gång, inte minst med tanke på Jonas Jerebkos medverkan. Detaljerna för kvalen beslutas av FIBA: s europastyrelse i slutet av året.

Inte nog med att det snart blir fler lag, fler spelare från toppnivå kommer också att delta i Eurobasket i och med en ny regel som har klubbats igenom. Den tillåter förbundskaptener att ta ut 14 spelare till EM. Matchtrupperna, som fortfarande består av tolv spelare, måste lämnas in senast en timme innan varje match.

Damernas Eurobasket kommer fortsätta med 16 lag.

En rad nationer, med Italien, Slovenien, Tjeckien, Kroatien, Bosnien/Hercegovina och Tyskland i spetsen, är intresserade av att arrangera Eurobasket 2013. Beslut tas i december 2010.

Källa: Svenska Basketbollförbundet