Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dessa ska lede årets Eurovision i Köpenhamn

Foto: Michael Søndergaard/DR
Foto: Michael Søndergaard/DR

Kl. 11 tisdags avslöjade DR vilka som ska leda årets Eurovision Song Contest från B&W-hallerne i Köpenhamn! Det blir Lise Rønne, Nikolaj Koppel och Pilou Asbæk. Månader av spekulationer är över: Det blir Lise Rønne, Nikolaj Koppel och Pilou Asbæk, som leder 180 miljoner tv-tittare genom Eurovision Song Contest 2014. Det har DR nyss avslöjat på en välbesökt presskonferens i Oddfellow-palatset i Köpenhamn.

– Vårt programledarteam med Nikolaj, Pilou och Lise är inget mindre än en jättegåva till livesändningarna. De kommer – på varsina egna sätt – med varsin egna charm och högsta kvalifikationer att klara uppdraget med bravur. Det är en perfekt konstellation av programledare för Eurovision Song Contest 2014, säger show-producer Jan Lagermand Lundme.  ”De kommer att göra danskarna stolta”.

Journalisten Lise Rønne är mest känd som programledare för X Factor och två tidigare Danske Melodi Grand Prix’er, medan hennes pianist-utbildade kollega, Nikolaj Koppel, bl.a. har guidat tittarna genom ”Spil for livet”, ”Maestro” och Danmarksinsamlingen (välgörenhetsgala). Den filmprisvinnande skådespelaren Pilou Asbæk (känd från bl.a. ”Borgen”) begår däremot sin debut som programledare i TV i just Eurovision Song Contest 2014.

– Eurovision Song Contest är världens största musiktävling och det krävs något helt exceptionellt som programledare: Ett outtömligt stort överskott professionalism av högsta kvalitet, och en framtoning, som kan nå ut i hela världen. Jag är säker på, att Nikolaj, Pilou och Lise kommer att göra danskarna stolta och representera oss alla med värme, begeistring och en fast och säker hand, säger Pernille Gaardbo, Executive Producer på Eurovision Song Contest.

Nikolaj och Lise: I en klass för sig Även om Nikolaj Koppel och Lise Rønne båda har stor erfarenhet av TV-sändningar, tycker de ändå bägge, att Eurovision Song Contest 2014 står i en klass för sig själv. – Man kan inte jämföra en programledarroll i Eurovision Song Contest med mycket annat. Det är ett uppdrag av en helt speciell dignitet. Jag kommer att göra mitt yttersta för att få alla hörn av Europa och världen att känna sig trygga och välkomna till Eurovision Song Contest 2014, säger Nikolaj Koppel.

– Det är något av ett drömjobb, måste jag erkänna. Det är med stor vördnad och blodad tand vi nu drar på oss arbetskläderna. Min främsta uppgift blir att försöka skapa en säker hamn av närvaro och lugn mitt i allt det enorma – och med det sagt, ska vi naturligtvis också skapa en fest för alla, som tittar, säger Lise Rønne.

Pilou: En utmaning och en ära. Pilou Asbæk ser på sitt nya uppdrag med ödmjukhet. – När jag blev erbjuden jobbet som programledare, tvekade jag inte en sekund. Det var bara något jag SKULLE göra, berättar han.- Men när jag tänker på de uppgifter, som föregår TV-sändningarna, blir jag lite svettig. Jag ska göra allt som står i min makt för att bli en bra Eurovision-programledare. Jag tror att det blir en grym upplevelse och en fest, som alla är inbjudna till, säger Pilou Asbæk.

Kålla: Melodifestivalklubben.se