Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler orter får ögon- och hudsjukvård med nya vårdval

foto: www.perry-gaupne.no
foto: www.perry-gaupne.no

Ungefär mellan dagarna fattar hälso- och sjukvårdsnämndens verkställande utskott beslut om ackrediteringar inom de nya vårdvalssystem som startar den 1 april på Femklöverns initiativ. Onsdag offentliggjordes vilka vårdgivare som enligt förslag får tillstånd att bedriva hud- och ögonsjukvård inom dessa offentligt finansierade vårdval.

– Hudcancer är den snabbast ökande cancerformen bland unga människor och det finns en stor efterfrågan på hudläkare. Därför är det väldigt glädjande att sex privata hudläkarföretag väljer att gå in i vårdvalet. Därutöver har vi kvar alla andra som redan finns i dag på våra sjukhus, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Utöver de offentliga vårdgivare som finns i Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Landskrona, tillkommer nu privata vårdgivare inom hud i Malmö, Helsingborg och Lund.

Sedan 2011 finns ett vårdval för grå starr-operationer som blivit en succé för tillgängligheten. Köerna har minskat och nu kommer det alltså även ett vårdval för övrig ögonsjukvård.

– Valfrihet stärker tillgängligheten, både geografiskt och med avseendet på att vårdköerna kapas. Dessutom ger det vårdpersonalen en möjlighet att faktiskt kunna välja mellan andra arbetsgivare än Region Skåne. Fyra privata ögonläkarföretag väljer att gå in i vårdvalet från start och mottagningarna på våra sjukhus fortsätter att bedriva sin verksamhet, säger Birgitta Södertun (KD), regionråd.

Utöver de offentliga vårdgivare som finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad, tillkommer nu privata vårdgivare inom ögon i Malmö, Eslöv och Simrishamn.

Andra intresserade vårdgivare kommer även framöver att kunna ackreditera sig till vårdvalen. Till exempel har ett flertal nya aktörer tillkommit till vårdvalet för gråstarr efter starten 2012.

– Även de privata vårdgivarna kommer att ha krav på sig att ta emot studenter och ST-läkare för praktiskt tjänstgöring. På samma sätt har de privata vårdgivarna samma kvalitetskrav på sig som de offentliga aktörerna, säger Annette Linander (C), ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Den enskilde patienten som inte vill byta ut sin nuvarande vårdgivare kommer att kunna fortsätta söka sin vård som om inget hänt. Däremot kommer köerna bli kortare.

Källa: Region Skåne