Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler tjejer får gratis HPV-vaccination

Foto: Region Skåne.
Foto: Region Skåne.

Femklövern i Skåne presenterade På internationella kvinnodagen tt ännu fler tjejer får gratis HPV-vaccination. HPV-viruset sprids genom sexuella kontakter och vaccinet ger därför bäst effekt om det ges före den sexuella debuten. I och med beslutet kommer även tjejer födda 1992-1987 att erbjudas HPV-vaccinering kostnadsfritt om de påbörjar sin vaccinering under 2014.

På internationella kvinnodagen presenterar Femklövern i Skåne att ännu fler tjejer ska få tillgång till vaccination mot HPV-virus gratis. Tidigare har alla tjejer födda 1993 eller tidigare fått möjlighet att kostnadsfritt vaccinera sig mot detta virus som ökar risken att drabbas av livmoderhalscancer. Viruset sprids genom sexuella kontakter och vaccinet ger därför bäst effekt om det ges före den sexuella debuten. I och med beslutet kommer även tjejer födda 1992-1987 att erbjudas HPV-vaccinering kostnadsfritt om de påbörjar sin vaccinering under 2014.

– Även om skyddet blir svagare när man redan bär på viruset så har vaccinet effekt även i dessa fall. Om vi kan skydda fler tjejer mot att utveckla livmoderhalscancer så ska vi göra det, säger Gilbert Tribo.

Vaccinet ges till tjejer på Skånes vårdcentraler och finansieras genom statsbidrag. Socialstyrelsen arbetar, på regeringens uppdrag, med en prioriteringslista för att avgöra vilka vaccinationer som ska bedömas och i vilken ordning. Detta kan innebära att även pojkar blir aktuella för vaccinering.

– Pojkar kan också vara bärare och sprida viruset. Därför beslutar vi nu också att följa upp om vi bör ge gratis vaccination även till pojkar, säger Gilbert Tribo.

Källa: Region Skåne.