Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elever från Bergsjö skola i Nordanstig vann SM i fågelholk

Sjöboden Bergsjö skola 9 Nordanstig. Foto: Naturskyddsföreningen.
Sjöboden Bergsjö skola 4-9 Nordanstig.
Foto: Naturskyddsföreningen.

Idag kl 15.00 har vinnaren i årets upplaga av SM i fågelholk korats på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Guldholken gick till klass 4-9 i Bergsjö skola i Nordanstig för deras bidrag Sjöboden.

Vid prisceremonin delades det ut guld-, silver- och bronsholken. De som har röstat är över 5 000 besökare på Trädgårdsmässan tillsammans med över 1 500 besökare på Twitter och Facebook.

Guldholken

Sjöboden (ca 26% av rösterna)

Bergsjö skola 4-9 Nordanstigs kommun

Silverholken

Kånken (ca 18% av rösterna)

Nättraby Kunskap Center 7 a+b+c, Karlskrona,

Bronsholken

Stammen (ca 16% av rösterna)

Ängshagens skola, åk.6, Sala kommun

Specialpris:

Ett specialpris har delats ut till Industriprogrammet åk 1 (IN13)på Njudungsgymnasiet, Vetlanda
Motivering:
Ett nyskapande holksprojekt som engagerar elever som inte alltid har fåglar i kikaren.

Industritekniska programmet vid Njudungsgymnasiet i Vetlanda har under en månad genomfört projektet ”Design Fågelholk”. Dels som en del i tävlingen SM i fågelholk, men också ett försök att få eleverna att fundera över hur fåglarna har det.

PÅ industriprogrammet är det sällsynt med naturintresserade elever. Därför har det enligt läraren varit extra kul att tillsammans med ganska tuffa och ibland svårmotiverade 16-åringar designa, fundera och bygga holkar. Skolan gjorde detta som ett så kallat integreringsprojekt över flera ämnen, svenska och yrkesämnen.

På svenskan bjöd de in en ornitolog från Vetlanda Ornitologiska Klubb som kom till en lektion och pratade, visade och informerade eleverna om vad de skulle tänka på för att fåglar ska trivas i sitt bo. Ornitologen har även deltagit under själva tillverkningen och kommit med tips och idéer.

Under verkstadslektionerna har eleverna med hjälp av en egendesignad, måttsatt skiss fått tillverka holkarna. Enligt läraren har det varit extra roligt att se aha-upplevelser hos elever som aldrig tidigare funderat över fåglar och natur.

Källa: Naturskyddsföreningen .