Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mats Odell positiv till Malmös Kastrupsatsning

Foto: Wikimedia

Om förvaltningsdomstolen kommer fram till att Malmös stöd till Kastrup är olagligt, är kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) beredd att se över kommunallagen. Det sade han i en riksdagsdebatt på fredagen.

Det är Malmö, Lund och Region Skåne som vill bidra med sammanlagt 8,5 miljoner kronor till projektet Copenhagen Connected, som syftar till att stärka Köpenhamns flygplats Kastrup. Motivet är att Kastrup i lika hög grad betjänar Skåne och hela Södra Sverige med flyglinjer och att flygplatsen är mycket viktig för det svenska näringslivet. Men projektet har försenats efter att Malmös beslut om att bidra med 2,4 miljoner kronor överklagats till förvaltningsdomstolen, som ska pröva om detta är förenligt med kommunallagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sade nyligen i Sydsvenskan att han tycker att satsningen är ”tveksam” och att den inte kan ”beskrivas som en kärnuppgift för en svensk kommun med sin kommunala kompetens”.

Men nu har alltså Mats Odell sagt att om förvaltningsdomstolen finner att satsningen inte är förenlig med kommunallagen, är han är beredd att se över lagen för att Malmö ska få stötta Kastrup.

– Jag blev väldigt förvånad när statsministern uttalade sig om ett ärende som ligger hos en domstol för avgörande. Normalt ska man väl låta rättsprocessen ha sin gång. Och jag blev lika förvånad över hans tillväxtfientliga inställning, säger Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

– Om man menar allvar med att vi ska få Öresundsregionen att fungera så måste vi kunna hjälpas åt över nationsgränserna. Det är ju själva poängen med regionen. Jag noterar med tacksamhet att Mats Odell har förstått det här, säger Ilmar Reepalu.

Källa: Malmö stad