Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kulturstig i Haninge

Galleri Kyrkskolan med 10 ateljéer och en utställningslokal

Vid Österhaninge Kyrka, tre mil utanför Stockholm, visas just nu en intressant konstutställning i det fria, i den stora vackra parken runt Galleri Kyrkskolan. Nu under vernissagehelgen var det dessutom konsert efter den guidade rundturen.

Galleri Kyrkskolan drivs av Haninge Konstnärer, en förening som funnits sedan cirka 1984. Den består av 75 konstnärsmedlemmar och 47 stödmedlemmar.  De har den här friluftsutställningen varje år, men tidigare har de haft den en kilometer-lång vandring från Jordbro station till Kyrkskolan med konstverken utspridda efter vägen. Men, tyvärr, gick det inte att ha konstverken utomhus på det sättet utan att de blev utsatta för skadegörelse.

Inne i utställningslokalen med ordf. Anja Keskinen o. medlemmen Britt-Marie Lundin

Temat i år är Paradiset. Det visas upp 16 olika konstverk som visar varsin tolkning av vad paradiset är eller kan vara. Det lättaste och kanske mest kreativa sättet att lösa uppgiften var att sätta upp ett pappersark med citat ur en ordbok med definitionen av ordet paradis. Betydelsen av det konstverket skulle vara att paradiset kan vara den fina natur som man ser framför sig, på väg till jobbet, t.ex.

Ett annat konstverk visar en modell av en grå hyreskasern. För en del människor är paradiset en egen lägenhet. Var och en har sin uppfattning om vad paradiset är. Men för många svenskar är paradiset en liten röd stuga, som ett annat konstverk ville visa.

Paradiset kan vara att kunna äta sig mätt

Efter den guidade visningen underhöll duon Chai Tamu med sin säregna blandning av svensk och afrikansk folkmusik. Den består utav David Lundin från Årsta och Rebecka Bodemar från Fisksätra. De sjunger på såväl svenska som isländska och swahili, och kular och jojkar. Repertoaren består bl.a. av Robert Broberg-sånger, psalmer och folksånger från Island och Tanzania. Dessutom reciterade Britt-Marie Lundin sina egna dikter.

Duon Chai Tamu med Rebecka Bodemar och David Lundin

Jag kan rekommendera er att åka dit och se ut utställningen själva. Galleriet är öppet lördag och söndag 11-16 och varje onsdag 18-20. På helgerna finns det fika till rimliga priser. 3-4 juli, 31 juli-1 augusti, 4-5 september är det s.k. Händelsehelger med guidade visningar där konstnärerna själva berättar hur de tänkt när de skapat sina konstverk.

För mer info kan ni gå in på www.haningekonstnarer.se Där finns det även en vägbeskrivning. Ni kan också gå in på: www.haninge.se/evenemang

Österhaninge Kyrka ligger vackert mitt i Haninges landsbygd