Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

anCnoc och ett par andra fina whisky

Foto: Tobias Dahlen/Photo Passion
Foto: Tobias Dahlen/Photo Passion

Lagom inför midsommar provade vi tre single malt; Old Pulteney, Speyburn och anCnoc (uttalas a-nok).

Midsommar förknippas kanske främst med öl och svenskt brännvin. Men när sillunchen och dansen kring midsommarstången är överstökade då kan det vara skönt att sitta ner och kontemplera över ett glas whisky. De tre som vi provade är sinsemellan helt olika och passar till olika tillfällen.

Old Pulteney, 12-årig: En väldigt mjuk fruktig smak med inslag av gräddkola. Det här är en lättdrucken whisky som passar till apperitif, vilket inte så många whisky gör. Den passar även  bra för dem som är nybörjare på whisky. Även doften är väldigt mjuk. Den kommer från Northern Highlands och kostar 349kr., art.nr. 10465.

Betyg: 3+, 3,  4

Speyburn, 10-årig : Den här skiljer sig avsevärt från den förra whiskeyn. Den här passar bra att dricka efter kryddstark mat, som en pepparbiff t.ex. Doften påminner om Grappa eller Tequila. Smaken är först tämligen rå men blir snabbt mjukare. En av oss kände en smak av persika, en annan russin och en tredje äpple. En i juryn sa att ’smaken på whiskeyn gör att det känns lyxigt och gott’. Den kommer från distriktet Speyside och kostar 319 kr., art.nr. 289.

Betyg: 4, 4+, 3

anCnoc, 10-årig: Smaken är först mjuk, sedan kommer en explosion av smaker. Efter explosionen kommer igen en mjuk fruktig smak, lite grann av persika. En i juryn liknade smaken vid sand; mjuk men ändå sträv, eller som bränt gummi, mjukt men ändå skarpt. Smaken kan också liknas vid ruccola-sallad, lite pepprig. Vi tyckte alla att den här whiskeyn plockar man fram sent på kvällen som en drink. Den kommer också  från Speyside, kostar 339kr., art.nr. 429.

Betyg: 3, 4, 3