Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya rekommendationer för att förhindra plötsliga dödsfall inom idrotten

Foto: Riksidrottsförbundet .
Foto: Riksidrottsförbundet .

Riksidrottsförbundet (RF) har tagit fram nya råd och rekommendationer för att förhindra plötsliga dödsfall inom idrotten. Ökad kunskap och mer forskning ligger bakom uppdateringen av materialet från 2005. Förutom de nya rekommendationerna satsar RF på åtgärder för att öka efterlevnaden inom idrotten, bland annat genom att utbilda förbundsläkare.

Rekommendationerna i den uppdaterade policyn fokuserar på förebyggande arbete och materialet innehåller en policy för att förhindra plötsliga dödsfall i samband med idrottsutövning, rekommendationer för medicinsk personal och ett frågeformulär för riktad hjärtkontroll av idrottare.

Mats Börjesson, professor i idrott med inriktning mot folkhälsa vid GIH och överläkare i kardiologi vid Karolinska universitetssjukhuset, är en av nio personer som deltagit i RF:s grupp som sett över och uppdaterat rekommendationerna.

– Att det fortsatt inträffar incidenter runt om i världen inom idrotten och att det tillkommit kunskap var skäl för oss att diskutera och se över rekommendationerna från 2005, säger Mats Börjesson.

Arbetet ledde fram till att behålla 2005 års råd att screena elitidrottare från 16 års ålder, motsvarande juniorelit på riksidrottsgymnasier och uppåt. För yngre och äldre idrottare utanför elitnivå gäller allmänna råd om förebyggande och att söka vård vid symptom. I samband med uppdateringen konstaterade rådet att rekommendationerna från 2005 haft svagt genomslag i specialidrottsförbunden. Inom vissa förbund är efterlevnaden däremot mycket bra, exempelvis hos Svenska Fotbollförbundet som gjort hjärtscreening obligatorisk på elitnivå.

Förutom de nya rekommendationerna satsar RF också på åtgärder för att öka efterlevnaden inom hela idrotten, bland annat genom att utbilda förbundsläkare.

– Vi har förnyat samarbetet med Svensk förening för fysisk aktivitet och idrottsmedicin för att regelbundet utbilda och uppdatera förbundsläkare. Detta hoppas vi bidrar till att specialidrottsförbunden får expertis knutna till sin verksamhet. Även om olika idrotter har olika fysiologiska krav, är tävlingsmomentet och stressen det innebär, gemensam, säger Peter Mattsson, idrottschef Riksidrottsförbundet.

För mer information kontakta:

Peter Mattsson
Idrottschef, Riksidrottsförbundet

Mats Börjesson
Professor i idrott med inriktning mot folkhälsa vid GIH, överläkare i kardiologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Källa: Riksidrottsförbundet.