Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Phuket Vegetarian Festival

Foto: Phuketvegetarian.
Phuketvegetarian festival. Foto: Phuketvegetarian .

Under en dryg vecka varje år firar Phukets kinesiska befolkning Phuket Vegetarian Festival, även känd som Nine Emperor Gods Festival. Det är en riktigt anmärkningsvärd tillställning och ett måste för alla som befinner sig i området när festivalen går av stapeln. 2014 firas Phuket Vegetarian Festival mellan 23 september till 4 oktober, men datumen skiljer sig från år till år då man följer den kinesiska kalendern och håller festivalen under den nionde månaden av denna.

Oklar bakgrund
Hur festivalen Phuket Vegetarian Festival kom att bli en årlig tradition är det inte riktigt någon som vet, men ryktet gör gällande att den har sitt ursprung i en kinesisk teatergrupp som drabbades av malaria medan man uppträdde i Phuket. Gruppen bestämde sig för att enbart äta vegetarisk mat och be till de nio gudakejsarna, och tillfrisknade mirakulöst på den tionde dagen.

Okonventionellt firande
Under festivalens första dagar är firandet ganska traditionsenligt med allmänna festligheter, smällare (akta öronen!), sånger och skådespel. Självklart äts enbart vegetarisk mat under hela perioden. Phuket Vegetarian Festival har dock blivit känd av ett andra skäl än färgglada dräkter, musik och dans.

Under hela festivalen, dock främst fram mot slutet av de tio dagarna, bjuder traditionen att man kan visa prov på sin tro på gudarna genom att spetsa och genomborra sig själv med diverse vassa föremål. Detta måste göras utan att visa smärta (och utan bedövning) och det är egentligen bara fantasin och viljan som sätter gränserna: genom åren har vi sett personer som genomborrat sina kinder med allt från glasvaser och grillpinnar till skalpeller och bilfälgar.

Dessa ingrepp görs normalt av lokala doktorer och kirurger, och mycket få fall ger bestående men (även om det finns enstaka bekräftade dödsfall). Som turist gör man kanske ändå bäst i att betrakta festivalen från sidlinjerna…

Källa: Sky Run.