Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Foodies visas på San Sebastiáns internationella filmfestival

Ur Foodies. Foto: TriArt.
Ur Foodies. Foto: TriArt.

Svenska filmen Foodies, regisserad av Thomas Jackson, Charlotte Landelius och Henrik Stockare , får sin internationella festivalpremiär på årets upplaga av filmfestivalen i San Sebastián. Filmen visas i sektionen Culinary Zinema: Film and Gastronomy.

– Det är en oerhörd ära att Foodies får premiär på San Sebastiáns internationella filmfestival. Det finns ingen mer passande festival för denna dokumentär som på sitt kulinariska äventyr bland annat stannar till på stjärnkrogen, Arzak, i just San Sebastián. Festivalledningens goda smak får fyra Michelinstjärnor, säger Patrik Andersson, en av filmens tre producenter.

Foodies är en dokumentärfilm som följer några av de människor som är besatta av den högsta formen av matlagning, haute cuisine, och reser runt hela världen för att få det bästa. Dessa personer är en egen liten subkultur, de kallas för ”foodies”, och filmen skildrar hur deras värld ser ut. Filmen, som hade svensk biopremiär 23 maj, är producerad av Fredrik Heinig, Mattias Nohrborg och Patrik Andersson för B-Reel, och den är samproducerad med SVT. Internationell säljagent är Fortissimo Films.

I San Sebastián har Michelin-guiden delat ut hela 16 stjärnor till olika restauranger, och av Spaniens sju trestjärniga restauranger ligger tre i detta matmecka. Endast Kyoto i Japan har fler stjärnkrogar per kvadratmeter. Så Foodies hade knappast kunnat premiärvisas vid en mer passande filmfestival.

San Sebastián internationella filmfestival grundades 1953 och räknas som en av världens större filmfestivaler. Svensk film har prisats på festivalen ett flertal gånger: 1968 fick Kjell Grede Silvermusslan för bästa debutfilm (Hugo och Josefin), 2000 fick Reza Parsa Silvermusslan för bästa regi (Före stormen) och 2011 fick Ulf Brantås pris för bästa foto (Björn Runges Happy End). Max von Sydow har också mottagit hederspriset Donostia 2006. Festivalen äger i år rum 19-27 september.

Källa: Svenska Filminstitutet / Swedish Film Institute