Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Deras hyra höjs mest i landet

Foto: Wikimedia

I höstas gick flyttlasset från Ställdalen till Kopparberg. Skolan i byn sju kilometer norrut lades ner och Dennis Almeteg och Isabella Haltta ville att barnen Viktor, 12, och Maximus, 7, skulle slippa åka skolbuss varje dag.

Familjen hade tur och lyckades få huset sålt – för 120 000 kronor. En av Ljusnarsbergs fastighets AB:s lediga hyresrätter blev deras nya hem.

För radhusfyran på 95 kvadratmeter betalar de 6 500 kronor i månaden inklusive värme. Inte mycket jämfört med många andra kommuner. Å andra sidan går det att få ett bra hus för 400 000 kronor. Efter höjningen på 3,5 procent blir hyran 280 kronor högre.

– Det är för dyrt. Det är mycket billigare att bo i eget hus. Men samtidigt är det vanskligt eftersom man inte vet om det går att sälja utan förlust. Vi är osäkra på om vi kommer att bo kvar i Kopparberg, säger Dennis Almeteg.

Hyrorna är bland de lägsta i länet och behovet av stambyten och annat underhåll är stort, poängterar bostadsbolagets vd Lars Westlund.

Underhållsbehovet gjorde att Hyresgästföreningen inte rev upp tvåårsuppgörelsen från förra året. Att riva fler hus kan det däremot bli tal om. Trots att bolaget minskat beståndet från 600 till knappt 400 lägenheter på tio år står 15 till 20 av dem tomma.

Källa: Hum och hyrra