Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

YOGAMOM: Ett community inom yoga för gravida och mammor

 Fotograf: Therese Hagstedt .
Fotograf: Therese Hagstedt .

Nu finns en ny genväg till att må bra för gravida och småbarns- mammor. Möjligheten att tryggt och säkert kunna träna och yoga när man vill har inte varit dem förunnat förut. Därför lanserar det webbaserade yogaföretaget Yogobe sin nya satsning – Yogamom By Yogobe. Yogobe har sedan starten haft gravidyoga i sitt utbud, men behovet att kunna rulla ut yogamattan hemma när barnen somnat, eller man får en oväntad stund över, är oerhört stort. Därför är det nu dags för en fokuserad satsning.

– ”I vårt community Beyoga365 har vi fått mycket feedback kring gravidyoga och det är många nyblivna mammor som söker kvalitativ vägledning inom yoga, hälsa och träning. För att ge dessa fantastiska kvinnor lite extra kärlek lanserar vi nu en ny del på vår hemsida, helt dedikerad till gravid- och mammayoga, säger Peter Munteanu, VD och en av grundarna till Yogobe. Samtidigt är det premiär för den nya communityn Yogamom365 på Facebook, där kvinnor kan dela med sig av sina erfarenheter bli inspirerade, diskutera och mötas.

– ”Tyvärr är communityn bara för kvinnor, så jag får inte veta vad som händer där”, fortsätter Peter med ett skratt. ”Det är heller inte vår avsikt att diskriminera pappor med samma behov av att träna och yoga hemma när de är småbarnsföräldrar”, dock kommer Yogamom innehållsmässigt handla mycket om vad som sker med kvinnans kropp under och direkt efter graviditeten, så för att man skall känna att man kan diskutera väldigt intima saker i forumet, kommer det vara en grupp endast för kvinnor”, fortsätter Peter. På Yogobe finns dessutom över 300 videos som passar alla, utifrån behov som avslappning, stretch, meditation, fysiskt tuffa pass och föreläsningar.

Visionen med Yogamom är att ge kvalitativ vägledning inom yoga och hållbar hälsa genom ett team av kunniga experter. I Facebookgruppen Yogamom365 är det Yogobe’s intention att vara en guide mot balans i livet genom yoga i vardagen. Ambitionen är att vara ett kvalitativt forum för kvinnor som vill få kunskap, bli inspirerade, och dela erfarenheter. Som förälder är det ibland svårt att finna harmoni och välmående i vardagen och i den här gruppen kan alla hjälpa och stötta varandra att hitta hållbara vägar som kan hjälpa en bit på vägen. Genom Yogobe kan alla som är medlemmar yoga var och när de vill, en tjänst som passar gravida och nyblivna mammor. Det är bara att rulla ut mattan när barnet sover och få femton minuters videovägledning för lugn och fokus.

I Yogamom365 kommer vi löpande under året introducera nya inspirations- och kunskapsteman till prestationslös och glad träning för kropp, sinne och själ, genom aktiviteter som är relevanta för den som är gravid eller nybliven mamma. Vårt första tema som börjar måndagen den 6:e oktober är ANDNING och kommer sträcka sig över 4 veckor.

Att yoga under eller efter en graviditet kan stärka kvinnor på flera plan, så väl kroppsligt som mentalt och själsligt. Gravidyoga och pilates för gravida har många positiva effekter och kan bland annat hjälpa kvinnor att få mer energi, hantera oro, rädsla eller ångest inför förlossning, samt stärka bandet mellan kvinnan och barnet i magen.

“Så kom då dagen då värkarbetet satte igång på riktigt. Jag minns denna smärta och att jag den första gången hade svårt att parera för den. Skillnaden denna gången var enorm. Jag andades mig igenom varje värk och jag mötte den istället för att fly. Helt plötsligt var det hanterbart och jag kände mig makalöst stark. När jag kom in till förlossningen var jag helt öppen och två timmar senare var vår älskling ute.” – berättar Camilla Oldberg från Team Yogobe om sin andra förlossning, som exempel på hur yoga kan hjälpa kvinnor under graviditeten och förlossningen.

Camilla Olderg och Jennie Liljefors, som är utbildad doula är bara ett par av de lärare som kommer ge guidning på hemsidan och i gruppen.

Det är viktigt att poängtera att Yogamom365 är ett stängt Facebook-forum för att alla ska kunna känna sig helt säkra och trygga i att de är där på samma villkor, då det kan handla om känsliga ämnen och då skall man känna sig trygg med att ställa frågor och ge ärliga svar, utan att alla ens andra vänner på Facebook kan se vad som skrivs.

– ”Även om att få barn är det finaste och lyckligaste som kan hända i livet kan både graviditet, förlossning och tiden efter vara mycket tuffare och mer påfrestande än man kan tänka sig, säger Anna Reynold, Yogobes andra grundare som själv drömmer om barn. Vi hoppas att vi med Yogamom kommer underlätta många mammors vardag och bli ett forum där de kan stötta, peppa och glädja varandra. Vi är redan ett verktyg som möjliggör att man kan träna, yoga och fylla på med var man behöver för stunden, precis när, var och hur ofta man vill. Dessutom är yoga så mycket mer än rörelser på en yoga matta, det handlar om livsbalans, kärlek och ett fint förhållningssätt till sig själv, andra och varandra. Kan vi sprida det gemensamt och till nästa generation bidrar vi till den hållbara förändring vi vill se i världen”, avslutar Anna.

Källa: Yogobe.