Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världskända vinproducenter kommer till årets Mitt kök-mässa

Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan.
Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan.

Mitt kök är inte bara en matmässa, utan också en sann upplevelse för alla vin- och dryckesälskare. Vinproducenter från hela världen kommer till Mitt kök på Stockholmsmässan i Älvsjö för att berätta och ta dig med på smakresa till sina vingårdar. Du får inte bara prova vin utan även följa vinets historia och ursprung.

Mitt kök har utökat med fler vinproducenter och vinkännare från hela världen. Det erbjuds många unika vin- och matprovningar, och det blir även repris på förra årets succé Speed tasting.
Här är några av vinprovningarna du inte bör missa:

Josh Jensen, grundare av Calera Wine, är en pionjär inom vinmakarbranschen. Efter en tid i Burgundy, Frankrike, bestämde han sig för att odla vin hemma i Kalifornien. Han förde med sig Pinot Noir-druvan, som tidigare bara odlats i kalkrik jord i Frankrike till vingården Mt. Harlan, belägen på ett snitt på drygt 600 meter över havet vid kalkrika Gavilan Mountains. Provningen, som arrangeras av Johan Lidby Vinhandel, leds av Caleras exportchef Marta Rich.

Helena Lindberg arbetar som vinmakare för den prestigefulla italienska vinproducenten Tenuta di Biserno som drivs av Lodovico Antinori, vars släkt har gjort vin i hundratals år. På gården odlas framförallt Cabernet Franc men även övriga bordeauxdruvor och syrah-druvor. Helena delar sin tid mellan företagets bas i den toscanska byn Bibbona och Sauvignon Blanc-odlingarna på Nya Zeeland. Under provningen kommer Helena att berätta om livet som internationell vinmakare.

Mellan de böljande gröna kullarna och den toscanska kusten, ligger det hetaste området i Italien där allt fler topproducenter etablerar sig. Francesco Zonin från familjeegendomen Rocca di Montemassi i hjärtat av Toscana guidar oss genom Rocca di Montemassis utrycksfulla viner där du får prova absoluta toppviner från det nya moderna Toscana.

Michele Chiarlo är en av de mest respekterade vinodlarna i Piemonte i norra Italien. Han äger vingårdarna Cerequio och Cannubi i Barolo, och gör ett av de bästa Gavi-vinerna. Från Nizza i Piemonte, vilket anses vara det bästa området för Barbera-viner kommer toppvinerna Lecourt, Cipressi och Barbera Le Orme. Mest känd i Sverige är Michele Chiarlo för La Vespa Monferrato och sin ljuvliga Moscato d’Asti NIVOLE.

När Sydafrika fick demokrati 1994 öppnades inte bara landets gränser för omvärlden, utan detta var också pånyttfödelsen av den Sydafrikanska vinindustrin. Maja Berthas, marknadschef på Wines of South Africa i Sverige låter oss prova fem stycken sydafrikanska toppviner som representerar de nya generationerna, den nya utvecklingen och den moderna vinproduktionen.

En klart lysande stjärna bland Frankrikes unga vinmakare är Caroline Frey. På bara några år har hon väckt liv i den slumrande egendomen Paul Jaboulet Aîné och lyft gårdens viner till nya höjder. Med kompromisslöst arbete och fokus på hållbarhet och miljö, har hon satt sin egen prägel på produktionen och idag gör man inte bara traditionella viner på historisk mark, utan viner som utmärker sig bland de finaste i världen. Provningsledare är Anders Öhman som tillsammans med sin kollega driver dryckesutbildningar i Malmö.

Besökare har även möjlighet att prova Georg Breuers viner tillsammans med Georg Breuers barnbarn Theresa Breuer på plats som idag driver företaget. Rheingau har kallats den tyska vinvärldens gräddhylla och här ligger de klassiska vingårdarna för ”rhenskt vin” som ett pärlband längs den norra stranden. Frisk fruktig smak med hög syrlighet och inslag av citrus, ananas, päron och mineral kännetecknar dessa viner som vinner nya vänner bland de vinintresserade.

Den som gillar tyska viner bör heller inte missa Riesling-provningen med Johannes Leitz, som har gjort en kometkarriär i Rheingau och blivit utsedd till Årets vinmakare 2011 i Tyskland. Han har en mycket intressant historia och kommer att visa upp Riesling-viner från olika vingårdslägen belägna vid Rüdesheimer Berg.

Vinskribent Håkan Larssons kombinerade mat- och vinprovning är mässans höjdpunkt för många. I år matchar Håkan ihop några av Europas klassiska festrätter med viner från några av världens mest intressanta vingårdar – en spännande provning som visar att tradition och nytänkande kan smaka förträffligt ihop. Håkan Larsson kommer även tillsammans med Bengt-Göran Kronstam att hålla i en champagneprovning på Fars Dag där en tvårättersmeny ingår.

Förutom vinprovningar kommer besökare till Mitt kök även att kunna lära sig om det svenska spritarvet under programpunkten ”2 centiliter lycka”. Kryddmästare Jonas Odland tar dig med på en smakresa till brännvinets ursprung och lär dig hur man hittar fantastiska kombinationer av kryddat brännvin och mat.

Speed Tasting och Äkta vara
Årets Mitt kök fortsätter även med förra årets storsuccé Speed Tasting, där besökare får bekanta sig med 15 av världens främsta vinproducenter. Bland årets teman hittar vi ”R(EKO)” som är specialiserade på ekologiska och rättvisemärkta viner, och du får även chans att möta till exempel Baron Francesco Ricasoli som guidar dig genom Chianti Classico eller lär känna ”The Home of Amarone”, och Marilisa Allegrini, kvinnan bakom Allegrini-succén.

Förutom vinprovningar, kommer besökare naturligtvis även kunna delta i matprovningar. Under programpunkten ”Fejkad smak eller äkta vara” lär Paul Svensson och Mats-Eric Nilsson ut hur man märker skillnaden mellan fejkad och äkta vara, och hur man väljer mat med färre tillsatser. Paul Svensson är tv-kock och styrelseledamot i Äkta vara, en ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet. Mats-Eric Nilsson är författare och chefredaktör för matmagasinet Hunger, och skriver även i SvD.
Under Allt gott’s kryddprovning drar vi bokstavligen dit pepparn växer. Du får dofta och smaka på olika varianter av peppar och några av Herbarias kryddblandningar. Du lär dig om olika sorters peppar, var de kommer ifrån och hur de framställs – och vad de passar till. Och naturligtvis hur olika de smakar. Du får tips på många roliga och annorlunda sätt att använda kryddor för att framhäva smakerna i maten.

Källa: Mitt kök Stockholm.