Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trä- och möbelindustrin i Västra Götaland söker unga medarbetare: 1 500 nya jobb de kommande 5 åren

Foto: Wikimedia

Den svenska trä- och möbelindustrin är på frammarsch, så även i Västra Götaland. Efter en återhämtningsperiod står nu många av företagen på solid grund och rekryteringsbehovet är stort. Enligt Trä- och Möbelindustriförbundet (TMF) kommer det enbart i Västra Götaland att skapas minst 1 500 nya jobb inom den närmaste femårsperioden.

Under lågkonjunkturen tvingades många företag att dra ner på personal men nu ökar behovet av nyrekrytering. ROT-avdrag och låga räntor har skyndat på återhämtningen och många företag inom trä- och möbelindustrin är inne i en expansiv fas. Dessutom är det stora pensionsavgångar på gång vilket gör att rekryteringsbehovet växer.

– Västra Götaland är en region som tidigt uppfattade det kommande behovet av ny, kvalificerad arbetskraft. Nu kvarstår utmaningen att få fler ungdomar att välja en träteknisk utbildning. Entreprenörsandan spirar men industrin behöver mer folk, säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på TMF.

C&D Snickeri ligger i Falköping och är ett av Sveriges största snickerier med inriktning på specialsnickerier och specialinredningar. Företaget har 45 anställda och är på väg att anställa två nya montörer till fabriken.

– Vår målsättning är att expandera. Om allt går enligt planerna kommer vi att ta in ett par nya medarbetare per år de närmaste fem åren, berättar Pia Hansson, HR-ansvarig på C&D Snickeri.

Ett annat företag på frammarsch är Kvänum som lär ha fått det prestigefyllda uppdraget att leverera köket till Haga Slott där kronprinsessan Victoria och Daniel Westling ska bo. Dessutom blev Kvänum nyligen första svenska köksföretag att ställa ut på möbelmässan i Milano.

– Att vi kom med beror helt enkelt på hårt och träget arbete och att kvalitet vinner i längden. Jag tror att det är extra viktigt i dessa tider när det läggs stor vikt vid produkternas livslängd. Miljötrenden med det lokalproducerade och ett ökat intresse för naturmaterial är sådant som branschen bör lyfta fram för att locka fler unga medarbetare. Trä är ett fantastiskt material med enorma möjligheter, menar vd Pierre Nyström.

Både Pierre Nyström och Pia Hansson betonar vikten av gymnasial träutbildning och ser det som ett krav för framtida medarbetare. Men de menar även att vidareutbildningar är både viktiga och nödvändiga, dels för att höja statusen inom branschen men också för att öka utvecklingsmöjligheterna för medarbetarna. I takt med att många företag i Västra Götaland expanderar, kommer behovet av såväl produktionsteknisk personal som tjänstemän att öka.

– Vi har återanställt ett par av dem som fick gå för 1,5 år sedan och vi kommer att anställa ny personal framöver, både folk till produktionen och tjänstemän i nyckelpositioner. Vi ser även att IT- och systemkunskap i kombination med en träteknisk utbildning blir allt viktigare, berättar Pierre Nyström.

På C&D Snickeri ser man gärna att människor med ingenjörsbakgrund söker sig till företaget, så länge de har erfarenhet av träindustrin.

– Vi har fantastiska träutbildningar i Sverige. Men det är viktigt att utbildningarna hänger med i marknadens utveckling vad gäller teknik, material, konstruktionslösningar etcetera. Eftersom vi jobbar med konstruktion behöver vi medarbetare som kan hantera CAD. Jag vill även tillägga att det finns ett uttalat behov av att få in fler tjejer i branschen, avslutar Pia Hansson.

Källa: trä och-möbelindustriförbundet