Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Låt lunchen bli lugn!

Foto: Wikimedia

Många har för kort lunch, och kan inte heller släppa jobbet under tiden de äter, visar Du&jobbets nya undersökning. Nästan hälften av de 2 000 som svarat har en halvtimme på sig. För kort, menar måltidsforskaren Maria Lennernäs.

Vi behöver äta i lugn och ro, byta miljö och få dagsljus. Allt det är svårt att hinna med på en halvtimme, om man inte har turen att ha en personalmatsal utan långa köer. Det konstaterar Maria Lennernäs, professor i mat och måltidskunskap med beteendevetenskaplig inriktning vid Högskolan i Kristianstad, apropå Du&jobbets enkät.

45 procent av de som svarat har en halvtimmes lunch, 21 procent har 45 minuter, 13 procent har en timme, 14 procent kan bestämma själva hur lång lunchen ska vara, medan 7 procent har mindre än en halvtimme.

För många är dessutom jobbet ständigt närvarande även under lunchen. 39 procent var inte helt fria från jobb. Det handlade då inte om jobbprat, utan om att t ex behöva svara på frågor från kollegor eller kunder, eller i förskolepersonalens fall ha s k pedagogisk lunch med barnen.

– Bullrig mage kan bero på att du äter snabbt och under stressande omständigheter, påpekar Maria Lennernäs.

Källa:  Du&jobbet