Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler skolor ska kameraövervakas

 

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Fastighetsförvaltningen vill att Kattebäcksskolan övervakas med kameror. De har ansökt hos länsstyrelsen om att få sätta upp övervakningskameror för att förebygga skadegörelse och brand.

Kameraövervakning hjälper mot skadegörelser på skolorna efter skoltid. Det menar Leif Hansson, områdesansvarig på fastighetsförvaltningen. Nu är det Kattebäcksskolans tur att få övervakning via kameror.

– Är det övervakat gör man inte det som man kanske har tänkt, säger Leif Hansson som tycker att kameraövervakningen haft bra effekt på de skolor som hittills fått det.

På Kattebäcksskolan planerar man att sätta upp sju kameror om man får tillstånd från länsstyrelsen. Kamerorna är uppkopplade mot ett bevakningsföretag som kan gå in och titta om de registrerar rörelser i det övervakade området. Sedan kan väktare åka ut och se vad som händer.

De senaste åren har kommunen satt upp övervakningskameror på flera skolor där det varit problem med skadegörelse efter skoltid men ännu återstår flera.

– Det är rätt många som är kvar ännu men vi har inte de ekonomiska resurserna att sätta kameror överallt, säger Leif Hansson.

Han räknar med att en uppsättning kameror till en skola kostar flera hundra tusen kronor. Samtidigt kan kostnaderna för skadegörelser vara höga. Den stora branden på Kattebäcksskolan gjorde att man nu tänkt lite extra på övervakningen av kommunens skolor.

Fram till i går har det enligt Leif Hansson inte varit några incidenter som gjort att kamerornas information behövt användas men under natten till onsdagen brann det i några soptunnor vid Pilevallsskolan och Leif Hansson menar att kamerorna där gjorde att man snabbt fick stopp på branden så att den inte spred sig.

– Tack vare kamerorna fick väktarna reda på det och kunde larma räddningstjänsten som kunde komma dit snabbt. Det löpte precis som det skulle, säger Leif Hansson.

Källa: Trelleborg