Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jazzfestivalen 2010 första dagen

Skeppsholmen Foto: Stockholms Jazzfest

Idag startade årets Jazz-festival. I år har de försökt att göra det mer barnvänligt. De kanske vill främja tillväxten av jazz-entusiaster? Vilket är bra tänkt isåfall.

Den stora nyheten för barn i år är att festivalen inleds med lite mer barnanpassad musik varje dag i form av Den olydiga bollen och lite andra barnaktiviteter. Dessutom går barn under 11 år in gratis i vuxens sällskap.

I år har de tre scener som de växlar mellan och ibland kör parallellt. Den lilla scenen Backen mellan husen intogs en timme av Bobo Stenssons Trio. De spelade vad jag skulle kalla nattklubbsjazz eller lounge-jazz. Ni vet sådan där stillsam bakgrundsmusik. Det var nog skickliga musiker, men inte speciellt underhållande. Om man är inne på new age och sådant kan man kalla det meditationsjazz.

Betydligt mer underhållande var Håkan Broströms New Places Orchestra med bland andra Victoria Tolstoy. Artisten Meja dök upp och sjöng tre sånger. Hon kanske var lite otippad i dessa sammanhang, men hon gjorde det bra. Bland annat sjöng hon sången Last hours från hennes senaste album i jazz-version. Riktigt bra!

Men en festival är inte bara musik, maten är också en viktig del. Det finns fem olika serveringar. Jag tog marockansk oxgryta. Man fick en stor portion kryddig gryta.