Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

November blir Lungmånaden

Riksförbundet HjärtLung har i sju framgångsrika år drivit Hjärtemånaden i februari. Nu är det dags för Lungmånaden. Förbundet har utropat november månad till Lungmånaden. Temat för årets månad är KOL.

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är någonting så märkligt som en okänd folksjukdom. Sjukdomen har ett stort mörkertal, färre än 20 procent av de 700 000 svenskar som beräknas ha KOL har fått diagnos.

I Sverige dör årligen närmare 3 000 personer i sviterna av KOL. Rökning är orsaken för en överväldigande majoritet av patienterna, men luftvägsirriterande exponering av skadliga partiklar kan sannolikt också bidra till utveckling av sjukdomen.

KOL angriper långsamt luftvägar och lungor. En trappa blir ett berg att bestiga, en promenad blir ett maratonlopp. Sjukdomen påverkar även andra organ som hjärtat, muskler och skelett. De svårast sjuka behöver behandling med syrgas dygnet runt. Till skillnad från de flesta sjukdomar ökar dödstalen kraftigt för KOL.

KOL kan endast diagnostiseras genom att patienten får göra ett utandningsprov, en så kallad spirometri på vårdcentralen.

– Lungmånaden är en viktig del i att öka kunskapen hos befolkningen. KOL kommer att vara den tredje största folksjukdomen i världen år 2020, säger Inger Ros, förbundsordförande för Riksförbundet HjärtLung.

I samband med Lungmånaden genomförs en rad aktiviteter av HjärtLungs lokalföreningar, flertalet på Världs-KOL-dagen 19 november.

Riksförbundet HjärtLung anordnar en informationsträff, ”Koll på KOL”, i Uppsala den 20 november. Förutom en föreläsning anordnas en debatt med bland andra förbundsordförande Inger Ros, regionpolitiker och företrädare från professionen.

Den 20 november finns också representanter från våra lokalföreningar på Apoteket ABs apotek runt om i landet för att informera om sjukdom och vikten av att sluta röka.

Fakta om KOL:

• KOL angriper långsamt luftvägar och lungor och leder ofta till infektioner i lungorna.
• Sjukdomen leder till försämrad andningsförmåga, ofta andnöd och svår och långvarig hosta.
• 700 000 personer beräknas ha KOL.
• KOL kan bromsas genom rökstopp.
• KOL kan endast diagnostiseras genom ett utandningstest, så kallad spirometri.
• Närmare 3000 personer dör av KOL varje år, elva gånger fler än i trafiken (källa: ”Trafiksäkerheten i Sverige”, Transportstyrelsen).

Om Riksförbundet HjärtLung
Riksförbundet HjärtLung, med cirka 40 000 medlemmar i 156 lokalföreningar, arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer och deras anhöriga ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi erbjuder ett flertal aktiviteter för ett rikare och hälsosammare liv. Vi informerar, utbildar och engagerar oss i hälso- och sjukvårdsfrågor såsom rätten till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder.

Källa: Riksförbundet HjärtLung.