Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dramatiska Institutets filmmakare visar sina alster 14-20juni på Zita

 

Foto:Karzan Kader

Dramatiska Institutets filmmakare visar upp sina examensarbeten 14-20juni på biografen Zita. Det är 5 kortfilmer som är gjorda med stor omsorg och hårt arbete. Det är en rejäl variation på de olika filmerna, några av dem skulle kunna vara en smakbit eller pilot till ett större projekt. Kanske är det några av Sveriges mest lovande filmare som varit med och skapat dessa små konstverk till examensarbete.

Handlingen kretsar mycket kring olika relationer, med helt olika uttryck. En har hämnd som ingrediens och några är mer om relationen mellan syskon , familj eller vänner. Den brutalaste skildringen involverar zombiesmittade människor och är riktigt otäck, och kommer att få många att rycka till rejält ibland.

De här korta filmerna har spelats in över hela världen. De filmades i Stockholm , Indien, Kurdistan i Norra Irak och Argentina/ Uruguay. Ibland var det såklart många lokala aktörer inblandade.

Bekas är en kurdiskt uttryck om någon som är helt övergiven utan varken mamma eller pappa eller någon annan. Och så är det för de två unga bröderna som lever helt ensamma i slummen i en liten stad i norra Kurdistan. Det är en konstant jakt på pengar eller mat. När de lyckas se Stålmannen på en lokal biograf bestämmer de att Amerika måste vara det bästa landet att bo i. Så de beslutar sig för att försöka åka dit. Det blir mycket svårt när det enda de äger är ett gammalt smycke som minne från deras mor. De lyckas få hjälp av några människosmugglare, men det  blir inte riktigt som det var tänkt.

Den här filmen är gjord av Karzan Kader som härstammar från regionen. Det var lite speciell känsla att spela in där på plats efter att han varit borta så lång tid. Glenn Lund var producent och screenwriters var Karzan och Piotr Marciniak.

De andra filmerna är:

Nina – Argentina: En film som handlar om en kvinna som letar efter sin son. Först hävdar hon att fadern tagit hennes son med sig till Argentina. Sen kommer den bittra sanningen fram.

Förväntningar: Unga backpackers hittar sig själva långt bort i Indien. Lite snäll men trovärdig.

Betongbarn: Vad gör man om nån skadar ens familj. Hämnden är ljuv, eller ?

Återfödelsen:  Zombiesmitta och drama i en framtida dystopi som kunde vara ett smakprov ifrån en långfilm. Lite osäkert vad händer sen… Otäck och tankeväckande.