Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Röda Korset får medel för kartläggning av traumarelaterade besvär bland flyktingar

Eva Hall, chef för Röda Korsets vårdenhet. Foto: Röda Korset.
Eva Hall, chef för Röda Korsets vårdenhet. Foto: Röda Korset.

Svenska Röda Korset och Röda Korsets Högskola bedriver sedan tidigare ett forskningsarbete om krigs- och tortyrskadades vårdbehov. Arbetet utvecklas nu i form av en riktad forskningsstudie, finansierad av Arbetsmarknadsdepartementet, för att kartlägga förekomsten av psykisk ohälsa och traumarelaterade besvär hos flyktingar och andra skyddsbehövande samt deras anhöriga.

Många personer som flyr förföljelse och konflikt och kommer till Sverige bär på trauman från krigsupplevelser, flykt och tortyr som i hög grad påverkar deras hälsa och möjlighet till ett fullgott liv. Ohälsa och traumareaktioner så som depression, ångest, minnesförändringar, posttraumatiskt stressyndrom och andra symptom påverkar såväl förmågan till arbete och studier som den drabbades sociala liv och relationer till sin omgivning.

– Genom en vetenskaplig kartläggning hoppas vi få bättre information om hur stor gruppen nyanlända som behöver specialistvård faktiskt är. Vi kommer även få fram information om människors faktiska levnadsvillkor och behov, något som är viktigt för hela samhället när man planerar framtida vårdinsatser, inte minst med tanke på de extremt svåra upplevelser många flyktingar som kommer till Sverige idag faktiskt varit med om, säger Eva Hall, chef för Röda Korsets vårdenhet.

Utöver vårdverksamhet arbetar Röda Korset dessutom med preventiva insatser i form av psykosocialt stöd samt integrationsverksamheter för asylsökande och nyanlända flyktingar. Här kan man upptäcka behov, ge tidigt stöd och hjälp till självhjälp, och i många fall undvika specialistvård vid senare tillfälle.

En god hälsa är en förutsättning för att etablera sig på arbetsmarknaden och i samhällslivet, betonar Arbetsmarknadsdepartementet i beslutet om forskningsanslaget. Samtidigt är kunskapsnivån låg vad gäller förekomsten av ohälsa hos nyanlända flyktingar och krigs- och tortyrskadades specifika behov, något som ytterligare kan bidra till att försvåra etableringen i samhället.

– Det handlar om ett mycket viktigt område där såväl nationella som internationella storskaliga studier till stor del saknas. Samarbetet mellan Röda Korset och Röda Korsets Högskola, och våra sammantagna kompetenser, gör det möjligt för oss att tackla de frågor en sådan studie medför, säger Fredrik Saboonchi, forskningsledare vid Röda Korsets Högskola som kommer leda studien. Studien kommer att kräva särskilt hänsynstagande vad gäller metod och logistik såväl som vad gäller etiska frågeställningar.

Genom projektet, där ytterligare resurser i form av projektledare, forskare och forskarassistent kommer att knytas kommer såväl Svenska Röda Korset som Röda Korsets Högskola vidareutveckla sin forskningsverksamhet och kompetens, samt bidra till ökat kunnande på området. Projektet väntas pågå från januari 2015 till mars 2016 då en slutrapport ska presenteras.

Röda Korsets Högskola har en av landets mest eftertraktade sjuksköterskeutbildningar och ligger vid KTH Campus i centrala Stockholm. Den 1 juli 2016 flyttar Röda Korsets Högskola till Flemingsberg och samlokaliseras med KTH Skolan för Teknik och Hälsa.

Röda Korset bedriver sedan 30 år tillbaka specialiserade behandlingscenter för torterade och krigsskadade på fem orter i Sverige och ett nytt center planeras öppna i Göteborg 2015. Totalt behandlas omkring 1500 patienter om året och utgör i och med detta en viktig resurs vad gäller vård och behandling, men också för kunskapsspridning och fortbildning.

Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade (RKC) finns på fem orter i Sverige: Stockholm, Malmö, Skövde, Uppsala och Skellefteå med filialer i Hässleholm, Luleå, Umeå och Hedemora. Målet för verksamheten är att människor som utsatts för tortyr och krigstrauma får den vård som behövs för att de i så stor utsträckning som möjligt ska kunna återfå sin psykiska och fysiska hälsa.

Källa: Röda Korset.