Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Medeltida glas, Kalvskinnsväskor och Shaker design på Formex!

Medeltida glas,  100% kalvskinnsläder och 1750-tals design. Gammal design möter ny på Formex-mässan!

SCANGLAS AB har i sin monter fantastiska glasfynds repliker ifrån medeltiden. Nästan alla glas har ett historiskt värde. Glasföreål som är väldigt ovanliga att hitta hela men när det händer är det som att få en tidsresa tillbaka till medeltiden. Just med detta glasbägare som vi fick se på mässan hade hittats i en plöjningsåker i Öremölla, Skåne. För att få glaset ojämnt och charmigt krävs det skickliga glasblåsare och dem finns i Tjeckien, dessa glasblåsare är så duktiga på att rekonstruera glaset och det skänker glasen precis rätt känsla och form – så nära medeltiden vi kan komma
Vid rekonstruktion börjar man oftast men en bit glas och försöker att återskapa hela föremålet. I Sverige har det hittats föremål ifrån den Romerska och fornnordiska tiden.

För dig som är intresserad av lite ”nyare” design finner du i början av mässhallen Rikke Falkow som är Arkitekt och driver firman ULTIMO, de importerar enkla och tidlösa möbler ifrån USA. Möblerna är väldigt speciella då designen är över 200 år av Shakersekten som då var en Amerikans religiös sekt som levde i avskildhet, tack vare workshops som startades 1970 har vi kunnat njuta av möblernas design i våra hem. Möblerna görs enligt 1750-tals design och tillverkas fortfarande i USA i det gamla verkstäderna. Shaker möblerna är väldigt populära och säljs i exklusiva möbelaffärer runt om i världen.  Det tåls också att tillägga att möblerna är tillverkade av lönn- eller körsbärsträ är väldigt hållbara vad gäller design och kvalité. Shakersekten överförde sina principer om renhet och enkelhet till deras möbeldesign och arkitektur och har inspirerat många 50-tals möbelarkitekter till att göra enkla, vackra och funktionella möbler. Hans J. Wegner har designat Gungstol, Børge Mogensens har designat Matsalsstol och Nanna Ditzel har designat barnstol. Tidigare har Kaare Klint designat kyrkstol.

Hos ULTIMO kan du även inhandla eleganta MAXIMA kalvskinnsväskor från Milano. Det är gjorda av 100% kalvskinn och skapade i små systugor i Milano som gör olika modeller. ULTIMO säljer även handla svenska träskor från Sandgrens.