Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu börjar Afrikanska mästerskapet i fotboll

Asamoah Gyan. Foto: Eurosport.
Asamoah Gyan. Foto: Eurosport.

Afrikanska mästerskapet i fotboll börjar och Asamoah Gyan, Pierre-Emerick Aubameyang, Yaya Touré och Papiss Cissé – Afrikas stjärnor gör upp om titeln på Eurosports kanaler.

Afrikanska mästerskapet i fotboll avgörs i Ekvatorialguinea 17 januari – 8 februari. Då det ursprungliga arrangörslandet Marocko avsade sig värdskapet i höstas såg det under en period ut som om mästerskapet skulle ställas in. Men i november presenterades Ekvatorialguinea, som 2012 arrangerade turneringen tillsammans med Gabon, som nytt värdland.

Bland de 16 deltagande länderna i mästerskapet återfinns nio av de tio högst rankade landslagen på kontinenten – endast regerande mästaren Nigeria misslyckades i kvalet. Eurosports expert Rami Shaaban tror att årets vinnare finns i Grupp C:

– Jag har Ghana som favoriter i att vinna. Ett stabilt landslag som har gått långt de senaste turneringarna. Sedan förälskade jag mig i Algeriet under VM i somras, ett lag som spelar väldigt bra fotboll. I samma grupp finns även Senegal så det lär bli hård konkurrens om att gå vidare.

– Får Kamerun till sitt spel är det min ”dark horse”, med en Joël Matip som har varit grymt bra i Schalke under hösten. Kamerun spelar i grupp D som också blir tuff, med Elfenbenskusten, Mali och Guinea. Jag brukar alltid ha Elfenbenskusten som favoriter men de levererar ju aldrig när det väl gäller, säger Shaaban.

Eurosport och Eurosport 2 direktsänder 23 av 32 matcher. Först ut på måndag 19 januari är två matcher från grupp C: Ghana – Senegal (17.00 på Eurosport) samt Algeriet – Sydafrika (20.00 på Eurosport). Finalen den 8 februari direktsänds på samma kanal klockan 20.00.

Källa: Eurosport.