Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skidsemester i Åre

åre
Den stora byggnaden med sluttande tak längst fram i bild är kabinbanan upp till Åreskutan. Foto: Tobias Dahlén

Om du vill ha en vecka med både skidåkning och god mat så är Åre ett bra ställe att åka till.
Vi är några stycken från Aftonkuriren som just haft en härlig vecka i Åre med mycket skidåkning. Vi bodde i en stuga i Duveds semesterby så höll oss mest i backarna i Duved. Där finns bland annat Hamrebacken med ankarlift. Det finns även en linbana som går lite högre upp. Ett tips om man är nybörjare eller lite ringrostig är att åka upp i Hamrebacken och hoppa av i höjd med den förfallna fäboden och bara åka de sista cirka hundra metrarna. Den biten är väldigt lättåkt jämfört med resten av backen.

restaurang
Utanför restaurangen uppe på Åreskutan. Foto: Tobias Dahlén

Invid linbanan ligger kabinkaféet. Det är ett bra ställe för en fika. Där kan man få avec till kaffet och de har, förutom de vanliga wienerbröden och kanelbullarna, även smarriga chokladkakor. Om man tar kabinbanan upp till Åreskutan så ligger det en restaurang i anslutning till liftstationen. Den har det vitsiga namnet Stormköket. Visserligen rätt turistbetonat, men maten är helt ok. De tar 130 kronor för en viltskavsgryta, men då får man också en rejäl portion, och det är välkryddat och gott. Vid lunchtid är det trångt där, lokalen är inte så stor, men vi har alltid lyckats få sittplats. Och man får en fin utsikt över Åredalen på köpet. En klar dag kan man se ända bort till Norge. Efter lunchen så utgår det fina skidbackar från liftstationen. Liftar och backar är byggda så att man kan åka från den ena änden av Åredalen till den andra, mellan Björnen och Hamrebacken. Undantaget är en kort bit mellan Ulledalen och Tegefjäll. Där måste man åka bil eller skidbuss.

skidspår
På väg ned ifrån Åreskutan. Foto: Tobias Dahlén

Duveds semesterby ligger ungefär en kvarts promenad från Hamrebacken. De största stugorna har sex bäddar uppdelade på två sovrum och en bäddsoffa i vardagsrummet. Vill man komma närmare skidbacken så finns det två stugbyar precis invid Hamrebacken, Solhyllan och Östra Hamrebacken. Det är så klart något dyrare. Man får betala för att bo centralt. Duveds semesterby ligger en bit ovanför E14 med utsikt över Åresjön. Går man nerför backen till stora vägen så har man busshållplatsen för skidbussen till Hamrebacken precis i botten av backen. Om man däremot ska med bussen mot Åre så måste man, tyvärr, gå cirka 100 meter i riktning mot Åre längs med vägen för att komma till busshållplatsen.

Om man som nybörjare känner sig osäker på någonting finns det trevlig personal som hjälper till både vid skiduthyrningen och vid liftarna. Det finns nio stycken skiduthyrningsställen i och runt Åre, flera av dem i direkt anslutning till backen. Så det är bara att hämta ut skidorna och börja åka. I anslutning till skidbutikerna och liftarna finns det också gratis wi-fi.
När det gäller service i övrigt så är det inget att klaga på. Det finns livsmedelsbutiker och restauranger i både Åre och Duved. I Åre finns det också ett Systembolag.