Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Inför Eurovision Song Contest Finalen

Vinnarna från semifinal 2. Blir nån av dem en segrare ikväll?! Photo: Andres Putting (EBU).
Vinnarna från semifinal 2. Blir nån av dem en segrare ikväll?! Photo: Andres Putting (EBU).

Vi presenterar bidragen med låtarna och deltagarna inför Eurovision Song Contest Finalen och försöker gissa utgången såklart. Är ni laddade då kör vi – ESC börjar nu!

Det är finaldags för Eurovision Song Contest och ni behöver veta vilka låtar ni ska rösta på, vilka låtar ni förstår varför ni lyssnar på och de låtar ni undrar varför ni måste lyssna alls. Låtarna får endast vara 3 minuter, vissa låtar kommer ni ifrågasätta hur lång tid 3 minuter är.

Vi börjar med startlistan, i ESC-finalen 2009 vann nummer 20, 2010 vann 22, 2011 vann nummer 19, 2012 vann nummer 17, 2013 vann nummer 18, 2014 vann nummer 11. Vi kan se att vinnarna har haft ett nummer nära 20. Konspiration eller sanning? Ikväll vet vi.

Startnummer 1. Slovenien, Maraaya – ”Here for you”.
Som ni kommer kunna se så har Maraaya hörlurar på sig. Hon har dessa på sig eftersom hon lider av scenskräck och då bestämde hon sig för att ha hörlurar på sig för det kändes mer som att hon stod i en musikstudio och det kändes mer bekvämt. Med på scenen ser ni även en kille, Ales Vovok, det är hennes man, de är gifta och har två barn. Låten är svängig och det är en bra början på hela finalen.

Startnummer 2 Frankrike, Lisa Angell – ”Noubliez pas”
Titeln betyder ”Don´t forget”. Eftersom Frankrike är i the big five har vi bara fått höra låten kort, bra eller dåligt? Låten sjungs på franska av en skönsjungande 46 åring. Låten är ganska monoton, det är knappt att man urskiljer när det är refräng och när det är vers.

Startnummer 3. Israel, Nadav Guedj – ”Golden boy”.
Nadav är endast 16 år. Han föddes i Paris men flyttade när han var liten till Israel. Låten är en klämmig danslåt som får mig att vilja dansa och sjunga med. En låt som med fördel kunde kommit senare i startfältet eftersom det är så många ballader. Enligt sidan eurovisionworld.com ligger israel på plats 11 i bettinglistan.

Startnummer 4. Estonia, Elina Born & Stig Rästa – ”Goodbye to yesterday”.
Stig Rästa har både skrivit och producerat låten, tillsammans med Elina Born sjunger de en lugn och fin ballad. I den estniska uttagningen till Eurovision Song Contest fick de i final 79% av rösterna. Enligt oddsen kommer Elina och Stig sluta på en 6:e plats.

Startnummer 5, England, Electro Velvet – ”Still in love with you”.
England är precis som Frankrike med i the big five och en låt vi inte fått se på scen än. Låten är 20-tals inspirerad och det ryker till i benen och jag vill fara upp på golvet och dansa jive. Bianca Nicholas, den kvinnliga sångerskan var med i x – factor och The voice UK. Hon har sjungit för Prins William, Prinssessan Kate och Prins Harry.

Startnummer 6, Armenien Genealogy – ”Face the shadow”.
Armeniens bidrag sjungs 6 olika artister som alla kommer från olika länder men är har armeniskt blod. Låten är en aning enformig och uppträdandet tråkigt. Toapaus tillåtet.

Startnummer 7, Litauen Monika Linkyté & Vaidas Baumila – ”This Time”.
I mitten av bidraget kysser Monika och Vaidas varandra, är det genuint eller något som ska dra blickar? Röster har sagt att den påminner om Maltas bidrag 2014 ”Coming home”. Stämmer det? Bedöm själv.

Startnummer 8, Serbien Bonjana Stamenov – ”Beauty never lies”.
Mitt i numret kastar dansarna sina kappor och dansar ikapp till det uptempo som uppstår. Uptempot är otroligt tacksamt efter alla ballader som varit efter Israel.

Startnummer 9. Norway Morland & Debrah Scarlett – ”A monster like me”
I videon som visades för Europa fick vi höra två skönsjungande sångare som hade matkrig vid ett stort mörkt bord. Norge ligger på plats 8 på bettinglistorna. När Debrah var fem år flyttade hon till Schweiz men är född i Norge. 2013 deltog hon i norska The Voice.

Startnummer 10, Sverige Måns Zelmerlöw – ”Heroes”.
Visste ni att Måns är döpt till Måns –Petter? Heroes ligger rankad etta på bettinglistorna. Måns har gjort det mesta i svensk tv, han har varit med i: Idol, let´s dance, så ska det låta, melodifestivalen, allsång på skansen, sommarkrysset osv. Vi säger HEJA SVERIGE!

Startnummer 11, Cypern John Karayannis – ”One thing I should have done”.
2007 och 2008 var John med i Junior Eurovision song contest. Låten är en härlig ballad (oj det har vi ju inte hört innan detta år). En av de bättre låtarna i årets upplaga.

Startnummer 12, Australien Guy Sebastian – ”Tonight again”.
Eftersom Eurovision Song Contest firar 60 år så tilläts Australien att delta, de är även medlemmar i EBU. Vinner Australien kommer finalen nästa år att hållas i Tyskland. Låten är klämmig och känns som en låt många kommer hänga med i. Undrar hur den låter live.

Startnummer 13, Belgien Loic Nottet – ”Rhythm inside”.
Loic blev andre placerad i belgiska upplagan av The Voice. Loics låt ligger på plats 4 på bettinglistan. Kan det bli en fjärde plats tro? Låten är speciell och härlig, den har sin egen rytm minst sagt.

Startnummer 14, Österrike The makesmakes – ”I´m yours”
Soundet påminner om Gavin Degraw, googla det. Låten är trevlig, men en aning seg. Den försvinner i mängden. På bettinglistan ligger Österrike som tredje sist. Kanske var vinsten med Conchita ett undantag eftersom Österrike ofta bevakat de sista platserna.

Startnummer 15 Grekland Maria Elena Kyriakaou – ”One last Breath”
Vi får börja med klänningen, wow glittrigt och snyggt! Dessvärre överglänser klänningen låten, det är en väldigt klassisk ballad. Maria Elena vann första säsongen av grekiska The Voice. Maria Elena är född och bosatt på Cypern.

Startnummer 16 Montenegro Knez – ”Adio”.
Adio betyder hejdå. Knez sjunger på serbiska. Det är häftigt att Knez använder sitt eget språk dock tror jag att det kan bli svårt för tittarna att kunna knyta an till låten. Det är lättare att sjunga med i något man förstår. Montenegro ligger på plats 25 av 27 på bettinglistan. Hmm…?

Startnummer 17 Tyskland. Ann Sophie – ”Black smoke”
Håll i er, konstigare blir det inte. Ann Sophies röst påminner om Lena som sjöng Satellite. Ann Sophie är född i England men flyttade som liten tillbaka till Tyskland. Det är låten som helt klart står ut mest i årets tävling. Dock är det skönt att höra något annat än ballader.

Startnummer 18 Polen Monika Kuszynska – ”In the name of love”.
Monika var med i en olycka och blev förlamad från midjan och ner. Efter mycket träning och arbete är hon nu tillbaka och sjunger. Dessvärre ligger Polen sist på bettinglistorna. Om de slutar sist återstår att se. Låten är en fin ballad, men försvinner även denna lite i mängden.

Startnummer 19 Lettland Aminata – ”Love injected”.
Röster har sagt att Aminata är lite Loreen inspirerad. De har liknande frisyr, men det är nog det enda som är likt. Denna ballad är aningen skrikig. 2014 försökte Aminata att representera Lettland i Eurovison song contest men så blev det icke.

Startnummer 20, Rumänien Voltaj – ”De la capat”
De la capat betyder ”från början”. Voltaj sjunger på rumänska om alla de barn som blir lämnade i Rumänien när deras föräldrar får åka utomlands och jobba. Känns högaktuellt. Voltaj vann 2005 bästa romänska akt på MTV european music awards 2005.

Startnummer 21 Spanien Edume – ”Amanecer”.
Edume sjunger på spanska och titeln betyder Nedgång. Låten är pampig och till skillnad från några av de andra balladerna är detta riktig power! Jag blir berörd. Bidraget är skrivet av Peter Boström och Thomas G:son som också skrev Euphoria. Spanien har varit med i Eurovision 54 gånger och vunnit två. Kommer de vinna i år?

Startnummer 22 Ungern Boggie – ”Wars for nothing”
We shall overcome sa Birgit Friggebo. Wars for nothing sjunger Boggie, det är ungefär lika bra. En trött låt som känns otroligt klyschig. Nej tack!

Startnummer 23 Georgia Nina Sublatti – ”Warrior”
Nina föddes i Ryssland. Nina är sångerska, kalligrafer och modell. Hon vann 2013 georgiska upplagan av idol. Låten är kraftfull men ligger i slutet av startfältet, risken är att tittarna mest vill att det ska ta slut och tar en toapaus här.

Startnummer 24 Azerbaijan Elnur Hüseynov – ”Hour of the wolf”
Elnur var 2008 med i Eurovision song contest och sjöng bidraget ”day after day”. Det är en bra låt, som skiljer sig lite från de andra balladerna (thank God).

Startnummer 25 Ryssland Polina Gagarina – ”A million voices”
Ryssland ligger precis efter Sverige på bettinglistan. Det är en bra powerballad och Polina är supersöt! Hennes klänning är fantastisk. Polina är född i Ryssland, men uppväxt i Grekland. Polina vann 2003 Star Factory en sångtävling i Ryssland. En helt klart vinnartippad låt.

Startnummer 26 Albanien Elhaida Dani – ”I´m alive”
Elhaida har vunnit Star Academy Albania 2009 och the voice Italy. Elhaida vann med en annan låt än den hon ställer upp med i finalen. Låtskrivarna drog tillbaka sitt bidrag och Elhaida fick byta låt.

Startnummer 27. Italien Il Volo – ”Grand Amore”
Tre skönsjungande grabbar. Gruppen vann Sanremo Music Festival 2015 och vann därmed en biljett till finalen i Eurovision Song Contest. Denna låt kan nog klassas som en ballad, men av en helt annan kaliber. Killarna kompenserar sina röster på ett väldigt fint sätt. Låten ligger på tredje plats på bettinglistan. Frågan är om de sjunger lika bra live.

Text: Linn Winberg.