Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kenyanskt på humorfestivalen

Peter Sankale, Foto: Södra Teatern

Komiker från Kenya, Nya Zeeland, USA, UK, Norge, Sverige. Judisk och persisk humor, politisk och queerfeministisk humor – Stockholm Comedy Festival, Sveriges första internationella humorfestival börjar ta form.  Festivalen fyller hela Södra Teatern, t o m toaletterna, dessutom även Mosebacke med terrassen. Ett stort festivalområde som kommer att bjuda på massor av kringaktiviteter! Vi sträcker oss ända till Boulevardteatern och Norra Brunn. Förutom alla artister blir det clownbar med clownterapeut, körer och radiobio med Mammas Nya Kille som bjuder på helt nytt material. På festivalens sista kväll går ridån upp för Svenska stand-upgalan där de bästa standup-insatserna under året belönas. Bakom Stockholm Comedy Festival står ROA produktion med Özz Nûjen i spetsen och Södra Teatern.

Årets upplaga är den andra i ordningen och presenterar många former av humor, både standup, monologer och föreställningar. Festivalen rymmer flera teman men det internationella temat dominerar, bland många andra kommer Peter Sankale, världsberömd i Kenya. Babben Larsson knöt kontakt med honom när hon var där förra året.

-Jag blev nyfiken på om det fanns standup i Kenya, och det gjorde det! Jag fick ganska snabbt tips på Peter Sankale som är stor stjärna som bl a har turnerat i USA. Han är med i en mäkta populär sitcom som går en gång i veckan på kenyansk tv där han spelar en lite korkad massaj som ofta hamnar i trubbel. Jag är verkligen glad att han kunde komma till Sverige och festivalen, säger Babben Larsson som själv medverkar.

Peter Sankale är bybo och själv massaj, ett delvis nomadiserande folkslag i savannområdet Serengeti i gränstrakterna mellan Kenya och norra Tanzania. Skämten om hans vardag, om hur han försöker hitta rätt som nybliven storstadsbo och beskrivningarna av den kulturella chocken är helt underbara. Försöken att balansera flera identiteter finns också hos Dustin Chafin (US), redneck från Texas med indianskt påbrå och således indian och cowboy på samma gång. Brittiska Ava Vidal är redan fulländad komiker, hon representerar Black Comedy. Från USA kommer ett av festivalens stora namn, Greg Giraldo, som gjort sig känd för sin provokativa humor. Greg har gästat både David Letterman och Conan O’ Brien åtskilliga gånger. Ruperto Vanderpool är född i New York av dominikanska föräldrar, en lysande komiker på väg mot helt briljant. Vi synar också den judiska humorn med hjälp av Jonathan Unge, Aron Flam och André Jerman. Och Zinat Pirzadeh, Melody Farzin och Behrad Rouzbeh guidar oss genom den persiska humorn. Förortshumorn representeras av Kodjo Akolor, David Druid och Ahmed Behran. Naturligtvis blir det också landskamp i humor mellan Sverige och Norge.

Förutom redan nämnda namn finns den svenska komikereliten på plats; Babben Larsson, Johan Glans, Mammas Nya Kille, David Batra, Soran Ismail, Adde Malmberg, Måns Möller, Ann Westin, Henrik Schyffert, Hasse Brontén och Thomas Järvheden.

Politik är hett i år, så även på festivalen. Lasse Nilsen ger ”Politik för dumskallar”, en resa från den politiska stenåldern till valet i Sverige 2010. Han har ”roastat” samtliga partiledare inklusive Statsministern på ”Politikerpuben” i Stockholm (i deras närvaro). Samt var med och startade klubben Lobbyn – Komiker för och emot samhällsutvecklingen.

Coco Peru(US) är storyteller och monologgeni. Han/hon är ett av de stora namnen inom New Yorks queera kabarétvärld. Queerhumorn blommar också med ÖFA-kollektivet och Teater Lacrimosa

Kringaktiviteter
Vi har äntligen fattat att humorn har en plats även i konsten. Därför bjuder vi in konstnärerna bakom utställningsrummet Candyland på Gotlandsgatan i Stockholm. Livligt uppmuntrade av detta sprängande av gränser har vi tagit steget mot radion och Mammas Nya Kille. Och voila – radiobion föddes!  Den nya formen kan avnjutas med ett helt nytt material från Mammas nya kille. I trapphusen hörs bland annat en Freddie Mercury-kör och på toaletterna finns rolig litteratur.

Södra Bar&Kök är festivalens hjärta med mingel och eftersnack. Här bjuckas på ank-tema och klubb Sunkit med udda artister, knastriga kassetter och musik som är hopplöst ute. Dessutom en rookiescen för talanger i vardande.

Det finns också en Clownbar med förhoppningsvis inte alltför fulla clowner. Nu vet vi att det här med clowner inte är okomplicerat. Folk kan vara rädda för dom. Därför har vi tagit in Anders Ekstrand, en kognitiv beteendeterapeut som behandlar clownskräck, eller colourphobia som doktorn kallar det (jo, det är sant!)

Hör gärna av dig om du vill veta mer eller andra saker om Stockholm Comedy Festival.
Vill du nå Özz Nûjen, en av våra festivalgeneraler för kommentarer så ring 070-44 44 948.
Intervjuer, bilder och andra pressfrågor hjälper jag gärna till med.

STOCKHOLM COMEDY FESTIVAL 2010, Sveriges första internationella humorfestival
Den 2-4 september på Södra Teatern, Mosebacke, Boulevardteatern och Norra Brunn

Källa: Södra Teatern